Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Radionica tkanja u Narodnom muzeju u Čačku

post-title
Foto: Infopress


U  Narodnom  muzeju u Čačku realizuju se radionice tkanja u saradnji sa Udruženjem ,,Starcimirov zapis” I ,,Udruženjem Naše drvo”. Cilj radionica je da polaznici savladaju ovu drevnu tehniku, koja može biti osavremena I primenljiva I danas.

Tkanje kao veština zaštićeno je kulturno nasleđe  ,a  tka se na horizontalnom I vertikalnom razboju . U našem kraju uglavnom se radi  na horizontalnom, dok je u Pirotu više zastupljeno vertikalno tkanje. Tka se uglavnom u dve ili četri niti u zavisnosti od toga kakva šara želi da se postigne.

Polaznici imaju priliku da nauče osnove tkanja, kako se priprema konac, kako se uvodi u razboj, ali I o kombinaciji niti jer od  zavisnosti od boja  dobjaju se najrazličitije  šare čija je simbolika utkana u istoriju srpskog naroda.

Na listi nematerijalnog kulturnog nasleđa upisan je Pirotski ćilim, Staparski i Sjeničko ćilimarstvo.

U drugoj polovini 20.veka Dragačevska zadruga tkalja okupljala je oko 1200 tkalja čiji su radovi poznati na svetskom nivou.  Važno,  je da se I u budućem vremenu tkanje sačuva od zaborava, ali I da se obuče mladi koji će negovati ovu drevnu tehniku. 

Infopress



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar