Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Teška situacija u snabdevanju vodom sa Rzava

post-title
Foto: Infopress


Zbog teške situacije  u vodosnabdevanju  korisnika sa vodosistema Rzav,  svim distributerima vode naloženo je da odmah  krenu u kontrolu prekomerne potrošnje vode i nelegalnih priključaka, zaključeno je  na zajedničkom sastanku  predstavnika Moravićkog I Zaltoborskog upravnog okruga  sa  predstavnicima svih pet lokalnih samouprava, koje koriste vodu sa  sistema Rzav , načelnicima štabova za vanredne situacije, direktotrima komunalnih javnih preduzeća , predstavnicima  Zavoda za javno zdravlje, načelnicima republičkih inspekcija I policije.

 

Kako se nepovoljna vremenska I hidrološka situacija nastavlja  ne treba očekivati  povećanje vodostaja na reci Rzav niti normalizaciju  proizvodnje I isporuke vode  pre kraja septemba, zbog čega se mora  obezbediti kontrola primene donetih mera na današnjem sastanku, ali I doneti nove  mere koje se odnose na strožu kontrolu nenamenskog  trošenja  vode za piće  iz lčoklanih distributivnih mreža kao tehničke vode, najčešće za, pranje ulica i trgova, pranje vozila.      

 

“Hitno  ćemo formirati dva radna tima sa komunalnom milicijom grada Čačka , komunalnom inspekciojom opštine Arilje I zaposlenim radnicima u JP Rzav koji će već od sutra početi kontrolu vodostaja reke Rzav uzvodno I nizvodno I pokušati da suspenduju sve one koji nelegalno uzimaju vodu iz reke  kako bi se povećao  dotok vode  u fabriku. Druga mera jeste da sve lokalne samouprave formiraju svoje radne timove koje će činiti komunalni inspektori, zaposleni u  njihovim javnim preduzećima koja se bave distribucijom vode I policijski službenik.   Oni će obići svoju distributivnu mrežu jer smo došli do podataka da je glavni problem pogotovo na seoskom području  što se voda za piće koristi kao tehnička vvoda za zalivanjepopljoprivrednih kultutra, a imamo I veliki problem što se voda krade, a za to se odgovara, rekao je načelnik MO Slobodan Jolović.  

 

“U poslednjih 25 godia ovo je osmi put da imamo restrikcije vode, ali sada je prvi put je vanredna situacija proglašena u julu, i mogla bi da potraje  dva meseca”, rekao je načelnik ZO Boban Periši.

 

Zbog najavljenih padavina očekuje se da bi hidrološka situacija mogla da se popravi, ali stabilizacija se nemože očekivati pre oktobra, rečeno je nakon sastanka.

 

“Danas u distribuciji imamao 380 litara u sekundi ,  što je za 20 litara manje nego juče. Sa Rzva uzimamo 415 litara vode u sekundi, a biološki minimum je nešto iznad 600 litara.Teška je situacija I dalje I mora se voditi računa o potrošnji , voda se mora namenski koristiti, rekao je  direktor JP “Rzav” Arilje ,Zoran Barać

 

Realne potrebe korisnika vode sa sistema Rzav  su izmedju  650 I 700  sekundnih litara, a  trenutno se sa Rzava isporučuje 400 litara što znači da svakog trenutka nedostaje oko 35 odsto neophodnih količina.

 

Zbog nepovoljne hidrološke situacije   I izuzetno niskog vodostaja , smanjene proizvodnje I isporuke vode 5 lokalnih samouprava koje se snabdevaju vodom sa vodostima Rzav  već su  krajem jula I početkom avgusta uvele vanrednu situaciju.

Infopress



Komentari

Zato sinoc u 23:00peru ulice u Cacku

Gm

24.08.2021 10:15


Ostavite komentar