Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Sve je poskupelo, inflacija prešla granicu: Evo gde nas “čeka” sledeći skok cena

post-title
Foto: Mediaportal


isu prošla ni tri meseca od velikog avgustovskog skoka cena, koji je inflaciju dogurao na gornju granicu planiranog koridora srpske centralne banke (1,5 – 4,5 odsto), a cene u oktobru nastavljaju da divljaju. One će tek ući u zvanični statistiku, koja je upravo izračunala inflaciju u septembru od 5,7 odsto.

I, što je još gore, ni cena mesa, zejtina, voća i povrća, benzina i dizela, struje i gasa, građevinskog materijala ili bele tehnike neće se zaustaviti. Ono što prvo mogu da očekuju potrošači su veće cene kafe, a za loše vesti da se spreme i vozači. Izgledno je povećanje cene goriva zbog skuplje nafte na berzama ali i automobilskih guma, zbog ekstremnog rasta cena energije koje ozbiljno pogađaju i gumarsku industriju.

Kafa će u oktobru poskupeti najverovatnije za oko desetak odsto, tako da ćemo standardno kućno pakovanja od 200 grama plaćati 230 do 270 dinara, umesto sadašnjih 220 do 240.

Veća cena na rafovima samo znači da je i u Srbiju stigao talas ovogodišnjeg poskupljenja sirove kafe od 70 odsto, započet u Brazilu, zemlji iz koje dolazi svaki treći džak ovog proizvoda. Tamošnja žetva desetkovana je mrazom u julu i zbog toga je ceo svet kofeinskih “zavisnika“ sada u problemu.

24sedam



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar