Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Srbija koja obećava – Kraljevo je grad nade

post-title
Foto: Press služba


Šta se sve promenilo u prethodnih nekoliko godina u gradu Kraljevu, koji su to značajni infrastrukturni radovi, koje novoizgrađene fabrike su značajno doprinele smanjenju stope nezaposlenosti u našem gradu, o izgradnji auto-puta, otvaranju aerodroma „Morava“, razvoju seoskog turizma i drugim značajnim temama gradonačelnik grada Kraljeva dr Predrag Terzić razgovarao je sa voditeljkom, i autorkom, emisije „Srbija koja obećava“ Tatjanom Vidojević.  

Prema rečima gradonačelnika, Kraljevo je bilo simbol propalih privatizacija jer su za samo nekoliko godina prestali da postoje Magnohrom, koji je zapošljavao 5.500 radnika, Fabrika vagona, u kojoj je radilo 4.200 Kraljevčana, Kablar, Autotransport, ali zahvaljujući predsedniku Vučiću izgrađeni su putevi, mostovi, otvorene fabrike, pa je danas Kraljevo grad u koji se konačno vratila nada. 

Kako je istakao, 2015. godine u Kraljevu nije izdata nijedna građevinska dozvola, a 2020. izdato je čak 20 dozvola za izgradnju novih zgrada. U naselju Voćareve livade, na svega tri kilometra od centra grada, izgrađeni su stanovi za pripadnike snaga bezbednosti. Pored ovih zgrada, završava se izgradnja potpuno nove zgrade OŠ „Sveti Sava“ koju finansira Kancelarija za upravljanje javnim ulaganjima u vrednosti od ‪391.000.000‬ dinara, a iza njih biće izgrađen i novi vrtić za čak 270 mališana. 

Gradonačelnik je govorio i o značajnim ulaganjima u školstvo u našem gradu. Uz pomoć Ministarstva pravde rekonstruisana je fiskulturna sala i dvorište OŠ „Četvrti kraljevački bataljon“. Takođe, u potpunosti je rekonstruisana zgrada Mašinsko-tehničke škole „14. oktobar“, vrednost radova iznosila je ‪60.000.000‬ dinara, uz pomoć Ministarstva rudarstva i energetike rekonstruisana je ESTŠ „Nikola Tesla“, a Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja obezbedilo je ‪53.000.000‬ dinara za izgradnju potpuno nove fiskulturne sale u Domu učenika. Sredstvima Ministarstva omladine i sporta omogućena je izgradnja fiskulturne sale, vrednosti ‪50.000.000‬ dinara, u OŠ „Živan Maričić“ u Žiči. 

Kako je naglasio, Kraljevo je grad koji napreduje iz dana u dan i zahvaljujući predsedniku države koji brine o svakom kraju zemlje i ministrima koji žele da pomognu da se izgrade novi mostovi, putevi i nove fabrike kako bi se ljudi zaposlili, razvoj grada je lakši.

 U poslednjih pet godina posao je našlo 7.000 Kraljevčana. U fabrici „Leoni“ gde se proizvode kablovi za mercedes radi 3.800 ljudi, u Taj grupi gde se šiju farmerke za svetske brendove zaposleno je 1.100 radnika i na taj način obezbeđena je budućnost za njih i njihove porodice. Kako je pojasnio Terzić, po osnovu poreza na zarade Grad dobija veliki priliv za budžet i sredstva da gradi i da se razvija, a kako je Kraljevo je jedna od najvećih lokalnih samouprava u Srbiji površine 1.530 kvadratnih kilometara, svi građani moraju da osete korist od otvaranja ovih fabrika i to tako što će dobiti asfaltirane i izgrađene puteve, vodovodnu i kanalizacionu mrežu, i mostove. 

Da Grad vodi računa o svakom građaninu, bez obzira da li živi u centru, prigradskom naselju ili na seoskom području, govori i podatak da je 2016. za asfaltiranje puteva na seoskom području izdvojeno ‪35.000.000‬ dinara, a danas se izdvaja ‪135.000.000‬. Takođe, Kraljevo je jedna od lokalnih samouprava koja najviše novca izdvaja za razvoj poljoprivrede, a od 2016. godine za subvencionisanje i razvoj seoskog turizma izdvaja se sedam do osam miliona dinara godišnje. 

Prema rečima gradonačelnika, uz pomoć Vlade Republike Srbije ulažu se značajni napori i sredstva u razvoj planine Goč. Rekonstruiše se put od Kraljeva do Goča, a samo za rekonstrukciju prvih četiri kilometra uloženo je ‪4.000.000‬ evra. Pored toga, Grad je uložio ‪65.500.000‬ dinara u izgradnju novih paviljona na Goču, a uz pomoć Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija završena je izgradnja žičare na maloj stazi vrednosti ‪35.000.000‬ dinara. 

Veliki značaj za grad Kraljevo predstavlja izgradnja Moravskog koridora i otvaranje aerodroma „Morava“ u naselju Lađevci nadomak Kraljeva. Zahvaljujući izgradnji Moravskog koridora, osim što će biti omogućeno brže i bezbednije putovanje od jedne do druge destinacije, Kraljevo će postati bitno čvorište za celu državu, ali i šire. 

Pored sezonskih linija za Beč i Solun, gradonačelnik je najavio da će naredne godine, zahvaljujući podršci Vlade, biti uvedene linije za Tivat i Istambul. Osim toga, Vlada je uložila i značajna sredstva u izgradnju potpuno nove poletno-sletne staze, dužine čak četiri kilometra, koja će biti duža i od staze na beogradskom aerodromu. Otvaranjem većeg broja linija biće omogućen razvoj i kargo saobraćaja i prodaja domaćih proizvoda na stranom tržištu ne samo iz Kraljeva, nego i iz Raškog, Moravičkog, Zlatiborskog i Šumadijskog okruga.

Kako je istakao gradonačelnik, 2016. godine Grad je imao prihode od ‪2.600.000.000‬ dinara, a ove godine oni iznose čitavih 5.191.000.000. Terzić je istakao da se uspeh lokalne vlasti meri načinom ophođenja prema građanima, brigom o njima, rešavanjem njihovih problema, a sada kada nezaposlenost više nije najveći problem u našem gradu, Grad treba da brine o rešavanju drugih problema. 

Zahvaljujući predsedniku Aleksandru Vučiću, koji je u periodu od juna 2018. do juna 2019. godine čak šest puta obišao Kraljevčane, pružio pomoć i podršku u rekonstrukciji i izgradnji novih mostova, puteva, otvarao fabrike  i neposredno razgovarao sa građanima, Kraljevčani se više ne osećaju zaboravljeno i Kraljevo je sada grad koji ima budućnost.



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar