Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Manji porez za poljoprivredno zemljište u Lučanima

post-title


U Lučanima je održana 78. sednica Opštinskog veća opštine Lučani na kojoj je, između ostalih, doneta odluka o određivanju zona i najopremljenije zone na teritoriji opštine Lučani kojom je, ovaj put, značajno umanjen porez za poljoprivredna zemljišta a koja su do sada bila u prvoj zoni. Naime, opština Lučani je u prethodnoj godini zabeležila promet zemljišta, i do tri puta većoj ceni od dosadašnje, a za namenu izgradnje auto puta ili industrijske zone.

Prema zakonskoj regulativi, to bi značajno podiglo cenu poreza za poljoprivredno zemljište u tim delovima naseljenih mesta, a to su: Dljin,selo Lučani,selo Guča,Đerać, Krstac, Lisice i Turica. Zato je Opštinsko veće zauzelo stav da se navedena područja prenesu iz prve u drugu zonu i samim tim, za ova poljoprivredna zemljišta se značajno umanji pripadajući porez.

Inače, na teritoriji opštine Lučani se određuju četiri zone, a u zavisnosti od komunalne opremljenosti i opremljenosti javnim objektima, saobraćajnoj povezanosti i delatnostima.

Odlukom se određuje zona jedan, koja obuhvata nepokretnosti koje se nalaze na području naseljenih mesta gradskog karaktera i to: Lučani (varošica), Guča (varošica), deo naseljenog mesta Dljin, naseljeno mesto Lučani, odnosno industrijska zona.

Zona dva obuhvata sve nepokretnosti koje se nalaze na području naseljenih mesta: Lučani (selo), Guča (selo), Dljin, Đerać,Krstac,Lisice, Puhovo, deo naseljenog mesta Turica, deo naseljenog mesta Viča, deo Kotraže.

Zona tri obuhvata nepokretnosti koje se nalaze na teritoriji naseljenih mesta:Deo sela Lučana,sela Guče,Viče,Kotraže,Turice,Krivača,Goračići,Grab,Vučkovica, Milatovići, Guberevci, Tijanje, Zeoke, Rti, Donja Kravarica, Gornja Kravarica, Živica, Rogača, Lis, Markovica, Negrišori i Rtari.

Zona četiri: obuhvata sve nepokretnosti koje se nalaze na teritoriji naseljenih mesta Dučalovići, Kaona, Gornji Dubac, Donji Dubac.

Na 78.sednici Opštinskog veća usvojen je i izveštaj o izvršenju budžeta opštine Lučani za period 01.01.-30.09.2021. godine u kojem je ostvaren budžetski suficit od 13 miliona dinara, a opština Lučani nema kreditnih zaduženja. Ukupni prihodi i primanja budžeta opštine Lučani u ovom periodu ostvareni su u iznosu od oko 558 miliona dinara i veći su za oko 23 odstou odnosu na isti perid prpotekle godine. Najveći deo prihoda čine poreski prihodi 66 odsto i transferi 27 odsto.

Ukupno izvršeni rashodi i izdaci u periodu januar-septembar 2021. godine iznose 545 miliona dinara i manje su izvršeni u odnosu na plan za oko 20 odsto u odnosu na isti period protekle godine a najveće učešće u ukupnim rashodima i izdacima imaju bruto plate budžetskih korisnika 17 odsto, održavanje puteva 10 odsto, dotacije i transferi osam odsto, tekuće subvencije za poljoprivredu 4,5 odsto, održavanje javnih površina pet odsto.

Na sednici su usvojeni izveštaji o stepenu usklađenosti planiranih i realizovanih aktivnosti iz programa poslovanja JP „Rzav“ Arilje i JKP „Duboko“ Užice za period 01.01.-30.9.2021.godine. Usvojen je i predlog odluke o mreži javnih osnovnih škola na teritoriji opštine Lučani. Data je saglasnost na izveštaj o radu za radnu 2020/21 godinu i usvojen godišnji plan za 2021/22 godinu predškolske ustanove „Naša radost“ Lučani, kao i razvojni plan ove ustanove za period 2021-2024. godine.

O svemu napred navedenom, konačnu odluku će doneti odbornici Skupštine opštine Lučani na sednici koja je zakazana za utorak, 23. novembar.

 

 



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar