Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Predstavljena studija „Grad Čačakˮ

post-title
Foto: Infopress


Obimna studija pod nazivom „Grad Čačakˮ, čiji su autori dr Svetislav Marković i dr Ilija Popović, predstavljena je u petak, 17. decembra u Biblioteci. U programu su, osim autorskog tima, učestvovali recenzent dr Ilija Misailović, gradski većnik Miloš Papić i bibliotekar Biljana Raičić.

Ovo kapitalno delo predstavlja sistematizovanu hronologiju Čačka, od prvog pominjanja do važnih događaja u savremenom životu grada. Publikacija sadrži relevantne geografske, demografske, privredne, kulturološke, društveno-političke, prosvetne, zdravstvene i turističke podatke, kao i priče o značajnim ličnostima koje su obeležile istorijsku, kulturnu, naučnu, sportsku i političku scenu Čačka.

Knjiga je štampana u punom koloru i tvrdom povezu sa platnom u zlatotisku, u tiražu od 130 primeraka. Izdavači su Regionalni centar za talente Čačak i grad Čačak, koji je ujedno i pokrovitelj ovog izdanja. U ime rukovodstva grada Čačka gradski većnik za kulturu Miloš Papić je pozdravio sve prisutne i zahvalio autorima na decenijskom radu i trudu.

Studiju „Grad Čačakˮ detaljno je predstavio recenzent dr Ilija Misailović. On je dao pregled korišćene literature i arhivske građe koju su autori koristili i naglasio da ovo izdanje ima mnogo širi značaj od lokalnog. „Monografija pripada grupi vrlo vrednih knjiga sa brojnim podacima koji nas uvode u život ne samo grada Čačka, već i 57 naselja koji pripadaju ovoj administrativnoj celiniˮ, kazao je Misailović nastavljajući o geografskom položaju, velikom saobraćajnom značaju, industrijskom razvoju i demografskoj analizi Grada na Moravi, ali i o nekim manje poznatim činjenicama.

Autorski tim zahvalio je Gradu Čačku na podršci, jer je „posle decenijskog rada na monografiji konačno uobličeno i na svet izdato ovo kapitalno deloˮ. Knjiga je podeljena u šest poglavlja, a tematika svakog detaljno je obrađena sa naučno-istraživačkog aspekta. Stil kojim je publikacija napisana prilagođen je čitaocima gotovo svih uzrasta i obrazovnih struktura, pa može biti polazište mnogim mladim istraživačima. Svi zainteresovani korisnici mogu potražiti ovo vredno izdanje u Zavičajnom odeljenju Gradske biblioteke.



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar