Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Novi letovi sa Aerodroma „Morava“ od Nove godine

post-title
Foto: Press služba


Istanbul je nova destinacija na koju će, tokom naredne dve godine, moći da se putuje avionom sa kraljevačkog Aerodroma „Morava“. 

Od 4. januara 2022, srpska nacionalna kompanija Er Srbija će imati redovnu liniju od javnog interesa sa Aerodroma „Morava“ Kraljevo do Istanbula. 

Pored toga, sezonski, tokom letnjeg reda letenja, obavljaće letove ka Solunu i Tivtu. 

Svi letovi sa Aerodroma „Morava“ Kraljevo biće realizovani dva puta nedeljno avionima tipa ATR72 kapaciteta 66 sedišta.

 

 Na osnovu rezultata tendera za obavljanje usluga vazdušnog prevoza na linijama od javnog interesa koji je raspisala Vlada Republike Srbije, Er Srbija će na novim linijama leteti do 31. decembra 2023. godine. 

 

Kako se navodi u Uredbi o uslovima za proglašenje linije u javnom interesu u vazdušnom saobraćaju, linija u javnom interesu može da se proglasi ako se odnosi na rutu ka aerodromu koji opslužuje region ili regione u razvoju u Srbiji ili ukoliko ruta ima manje od 100.000 putnika godišnje. 

 

Da bi linija dobila status da je u javnom interesu, potrebno je i da prevoz drugim vidom saobraćaja ne zadovoljava potrebe regiona, da na liniji ne postoji komercijalni interes za obavljanje redovnog avio-prevoza i da je relacija značajna za privredni i društveni razvoj Srbije, a „naročito za povezivanje regiona sa industrijskim centrima, privlačenje investicija, povezivanje sa dijasporom“ i da se uspostavlja u redovnom avio-prevozu za period utvrđen zakonom.

 

Kada je pre dve godine Vlada donela odluku o proglašenju linija u javnom interesu, sa „Morave“ je uspostavljen avio-saobraćaj sa Bečom, a tokom letnje sezone i sa Solunom.

 

 



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar