Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Stogodišnji Stojan iz Požege tek nedavno odložio obućarski alat

post-title
Foto: Printscreen/RTS


Obućar Stojan u Požegi kao dobar zanatlija bio je poznat i izvan te čaršije, pa je imao mušterije i iz susednih gradova. Alat je potpuno odložio pre decenije, kada je imao devedeset godina.

Obućarskim zanatom bavio se i nakon penzionisanja. I dok je odložio alat, ostao je dosledan Politici, listu čiji je redovni čitalac sedam decenija, koliko je popravljao i obuću. Stojan Brajković mentalno zdravlje vežba i gledanjem Slagalice i rešavanjem ukrštenica. Uvek se klonio nevolja.

„Važno je da radiš dobro i da ti niko ne smeta, da imaš vremena i za razonodu i da se uposliš. Ne misliš na neke petljavine. Tako to da si staložan, ništa se ne mešaš ni u šta i tako se preživljavalo”, kaže Stojan Brajković, iz Požege.

Bavio se zanatom i da decu izvede na pravi put. Alat je slagao pod konac, ali težio redu u svemu.

„Nije bio strog. Prema deci je uvek bio pažljiv, ali što se tiče posla i života jeste. Jeste u tome je bio precizan, mora biti sve kako on hoće i kako nalaže i to”, navodi Mira Puljević, ćerka.

U 93-ćoj je operisao kuk, a na iznenađenje lekara i porodice za sedam dana štake je zamenio štapom. Sada voli duže da spava, a kao zanatlija bio je ranoranilac, koji je radio i po 12 sati. Ipak, vodio je računa i da dobro organizuje društveni život.

„Ipak je imalo i vremena i da prošetam i da onako sa društvom tamo, vamo, ovaj. Nije se trčalo ni za kakvim nekim parama i šta ja znam. Živelo se normalno, ono što ima, ima”, ističe Stojan Brajković, iz Požege.

Pozitivni duh i vedrina nisu ga napuštali ni u teškim trenucima u životu. Zahvaljujući tome, kaže da je uprkos godinama održao mentalnu i fizičku vitalnost.

Izvor: RTS



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar