Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Prvi i poslednji radni dan u životu Radoša Milovanovića bio je u "MB Namenska", poznato kad će se održati njegova sahrana

post-title
Foto: RINA


Vest o smrti dugogodišnjeg direktora "MB Namenska" iz Lučana zatekla je radnike ove vojne fabrike, a kako su najavili na poslednji počinak do večne kuće ispratiće ga peške iz kruga fabrike. Sahrana će se obaviti na gradskom groblju u Lučanima 22. aprila 2022. godine u 14 časova, komemoracija će biti održana istog dana u 11 časova u Domu kulture.

"Mnogo toga je uradio za naš kraj, podigao je fabriku bukvalno iz pepela. Čast nam je bilo raditi dok je on bio direktor. Ovde svoju koru hleba na pošten način zarađuje skoro pola Dragačeva. Pomagao je svima, nema ni ustanove, ni organizacije ali ni pojedinca kojima nije izašao u susret. Juče smo svakako bili tužan jer mu je to bio poslednji dan na poslu, ali sve nas je pogodila ova tragična vest", kažu za RINU radnici "MB Namenska".

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, nakon vesti da je Milovanović preminuo ističe da je to veliki gubitak za Dragačevo, ali i za čitavu Srbiju.

"Ta fabrika održava Lučane i od velikog je značaja za čitav taj kraj. Milovanović je mnogo učinio za njen razvoj i uspeh, potrudićemo se da u što skorijem roku rešimo pitanje novog direktora", izjavio je Aleksandar Vučić.

Radoš Milovanović rođen je 11.oktobra 1944. godine u tadašnjem selu Lučani. Nakon završene srednje Vojnotehničke škole u Kragujevcu, kao hemijski tehničar – pripravnik, prvi radni dan u radnom veku, beleži 5. jula 1963. godine u Namenskoj proizvodnji ondašnjeg “Milana Blagojevića”. Nakon što je završio Tehnološko-metalurškom fakultetu u Beogradu, kao visoko stručno kvalifikovan diplomirani inženjer tehnologije, vraća se u Lučane gde nastavlja započeti posao u proizvodnim objektima namenske proizvodnje. Od februara 1975. godine, na zahtev Ministarstva odbrane, prelazi u aktivnu vojnu službu i kao mladi inženjer u činu kapetana I klase biva postavljen na mesto rukovodioca Pogona za proizvodnju jednobaznih baruta. Taj, tadašnji OOUR “Namenska proizvodnja II”, i danas predstavlja naznačajniji, najveći i najprofitabilniji pogon u preduzeću, i jezgro cele Namenske.

U decembru 1997. godine, po nalogu Ministarstva odbrane, u činu pukovnika biva prekomandovan na rad u Ministarstvo odbrane, na mesto pomoćnika načelnika Uprave za odbrambene tehnologije, zaduženog za proizvodnju naoružanja i vojne opreme u preduzećima namenske industrije.

Nakon bombardovanja 1999. godine u kome su bili porušeni svi vitalni proizvodni pogoni, a i kasnije u periodu obnove, Namenska nikako nije uspevala da nastavi sa normalnim radom, što je ugrožavalo i rad ostalih preduzeća u lancu namenske proizvodnje u Srbiji. Tada je Vlada Srbije, na predlog Ministarstva odbrane, imajući u vidu njegovu stručnost, dugogodišnje iskustvo i, pre svega, izuzetne menadžerske sposobnosti, po službenoj dužnosti vratila u Lučane pukovnika Radoša Milovanovića, sa zadatkom da dovrši započetu obnovu proizvodnih kapaciteta i što pre započne proizvodnju.

Zahvaljujući obnovljenim pogonima i kvalitetu proizvoda, koji se rade po evropskim i svetskim standardima, agresivnoj marketinškoj politici na probirljivim tržištima širom sveta, preduzeće ''Milan Blagojević – Namenska'' je ponovo stalo rame uz rame sa najvećim svetskim kompanijama, daleko većih materijalnih i finansijskih mogućnosti, i povratilo svoj nekadašnji međunarodni ugled.

Danas „Milan Blagojević – Namenska“ izvozi svoje proizvode u više od 30 zemalja sveta, od Filipina, preko Indije, pa do Amerike. Danas, u vrlo teškim uslovima, kada su na putu tranzicije mnogi kolektivi poklekli i izazvali brojne socijalne tenzije, redovno upošljava više od 1.000 ljudi i redovno obezbeđuje zarade, čiji je prosek iznad republičkog.

Za četiri mandata, u periodu od 1982. do 1997. godine, i još četiri mandata od 2001.godine do danas, ukupan staž Radoša Milovanovića na direktorskoj funkciji iznosi skoro 34 godine

RINA



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar