Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Jedna noga mu je kraća za 35 centimetara, ali hrabrom Marku hendikep nije uništio čeličnu volju: Osvojio je vrhove o kojima sanjaju čak i iskusni planinari

post-title
Foto: RINA


Kao beba susreo se ogromnim teretom sa kojim se nosi čitavog života, Marko Poledica iz Arilja je osoba sa invaliditetom, kome je na rođenju dijagnostikovana aplazija famura uz skraćenje noge. Danas je ovom mladiću noga kraća 35 centimetara i proteza mu pomaže pri svakom koraku.

1650620757_arilje-marko-invalid-osi-savladava-prepreke-fotorina_(1)
Foto: RINA

Marko živi posebnim stilom života, snagom čelične volje nikada ne odustaje, uspešan je planinar koji je osvojio čak tri planinska vrha o kojima sanjaju i iskusni planinari. On svaki rezultat meri pređenim kilometrima, a uspon nadmorskom visinom.

„Toliko lepote vidim, i reke i planine, mi ovde u Arilju imamo najčistiju reku, to je dragulj, šteta da se ne vidi sa najviše stene u ovom kraju. Priroda je za mene poseban stil života”, rekao je za RINU, Marko, junak naše priče.

Markove podvige svesrdno podržava majka Slavica i daje mu snažan vetar u leđa.

„Moja želja je da on uspe na svakom putu na koji krene, na svakoj stazi, podržavam da radi sve što voli. Naša zajednička želja za uspehom pobeđuje strahove. Poenta i jeste u tome da želja za nečim štgo čovek voli i želi da radi prevlada i bude jača od straha”, pojasnila je Markova majka Slavica.

1650620757_arilje-marko-invalid-osi-savladava-prepreke-fotorina_(3)
Foto: RINA

Iza Marka su duge stenovite staze naše zemlje, ali vaj momak skromno priča i onim osvojenim van Srbije.

„Najviši vrhovi koje sam osvojio nalaze se u Makedoniji na planini Pelister, to su ta tri vrha Pelistera. Najviši vrh je 2468 metara”, kazao je on.

Marko tvrdi da je bilo prepreka, da su vrhovi delovali neosvojivo, ali ih je ipak uspešno savladao.

„Teren je bio dosta kamenit, bilo je izuzetno teško savladati ta tri vrha, svaki sledeći bio je teži od prethodnog, usponi su bili sve veći jedan od drugog, stene takođe, međutim uspeo sam. Pronašao sam snagu u sebi i borio se”, zaključio je Marko.

Čovek koji eliminiše strah zasigurno će savladati i najviše planinske metre, a ovaj mladić je jedinstven primer u tome.

RINA



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar