Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Devetogodišnji Čačanin oboleo od hepatitisa prebačen u bolnicu u Italiji

post-title
Ilustracija, foto: Profimedia


Dečak od 9 godina kod kojeg je postavljena sumnja na novi hepatitis nepoznatog porekla, i koji je prevezen u bolnicu u Bergamu, u Italiji, simptome ove bolesti ispoljio je pre skoro mesec dana, saznaje Telegraf.rs.

Dečak je iz Čačka, a u bolnicu u tom gradu primljen je još 16. aprila, rečeno nam je u toj zdravstvenoj ustanovi, iz koje je odmah sutradan upućen za Beograd.

- Na Dečije odeljenje Opšte čačanske bolnice 16. aprila primljeno je dete starosti 9 godina sa simptomima akutnog hepatitisa. Već narednog dana 17. aprila dete je upućeno na Institut za majku i dete u Beogradu - rečeno je za Telegraf.rs u Opštoj bolnici u Čačku.

Dečaku su u Institutu za majku i dete "Dr Vukan Čupić" rađena ispitivanja na novi hepatitis, a odatle je prebačen Italiju, gde će lekari odlučiti da li je mališanu potrebna nova jetra, koja mu je sve vreme bila u teškom stanju.

Ispitivanja u Srbiji su završena, ali kako saznajemo, još nije ustanovljeno da li on ima bolest jetre najverovatnije izazvane adenovirusom koja se javila kod dece predškolskog i školskog uzrasta u najmanje 20 zemalja, ili je reč o nekom drugom akutnom hepatitisu nepoznatog porekla. 

Po prijemu, dete je da podsetimo, zbog žute boje podvrgnuto je ispitivanju na novi hepatitis, nakon što su doktori ustanovili da nije o hepatitisu tip A, za koji su isprva mislili da ima.

Dečak, koji je, inače iz Čačka, sve je vreme bio u stabilnom stanju, svestan, komunikativan, ali se vodio kao težak pacijent jer mu je jetra u teškom stanju.

Hepatitis nepoznatog porekla još nije potvrđen ni u zemljama u našem okruženju.

Velika Britanija je trenutno vodeća u svetu sa 145 slučajeva retkog hepatitisa, a slede SAD, Španija i Izrael. Skoro desetak drugih evropskih zemalja prijavilo je verovatne slučajeve hepatitisa sa jednocifrenim brojem obolelih.

Najbliže nama ova bolest je registrovana u Rumuniji.

Telegraf.rs



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar