Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Žena se izlečila kupajući u lekovitoj termalnoj vodi, Roška banja kod Požege postoji vekovima, a u njoj su spas pronalazili čak i Turci (FOTO)

post-title
Foto: RINA


Na samo 14 kilometara od centra opštine Požega u selu Roge, nalaze se izvori mineralne vode uz pomoć kojih su se ljudi lečili još od turskog doba. Njena svojstva dobro su poznata svima onima koji su upravo ovde pronašli svoj spas, a bilo ih je na stotine. Ipak, i pored toga, ovo banjsko lečilište danas je zaraslo u korov a voda koji leči nalazi se u dva imrovizovana bazena do kojih nema čak ni jasnih putokaza.

„Ja sam tri meseca bila vezana za krevet zbog išijasa i imala sam zakazanu operaciju u Beogradu. Od prijatelja sam tada prvi put čula za ovu banju. Iako živim u Sevojnu, nikad pre nisam ni znala da ona postoji. Dolazila sam na kupanje dva puta sedmično i posle tri dana prestala sam da pijem trodone, a posle sam čak i operaciju otkazala. Mene je ova Roška banja zaista spasila. Koliko sam je hvalila i moji kumovi su sada ovde kupili vikendicu“, rekla je za RINU, Mika Šmakić iz Sevojna.

1655464146_1602064101pozega-roska-banja-fotorina8-min
Foto: RINA

Termalna voda ima konstatnu temperataru od 26 stepeni, a istraživanja Instituta za rehabilitaciju iz Beograda su pokazala da ima izuzetno specifične fizičko-hemisjke karakteristike. U njenom sasatvu nalazi se rastvoreni lekoviti gas vodonik i pripada kategoriji oligomineranih voda, što podrazumeva da se može piti u neograničenim količinima bez posledica. Izuzetno delotvorna pokazala se u lečenju bolesti zglobova, živaca, očiju i hroničnog reumatizma.

1655464151_1602064023pozega-roska-banja-fotorina9-min
Foto: RINA

Roška banja je do pre nekoliko decenija radila u okviru požeškog rekreativnog centra, danas zbog nerešenih imovinsko-pravnih odnosa, ona praktično propada iako ima veliki potencijal za razvoj turizma u ovom kraju.

„Zemljište je prodato 2002. godine privatnom licu, mi sada pokušavamo na sve načine da rešimo te imovinske odnose i nadamo se da ćemo uskoro pronaći adekvatnu soluciju. Već postoji napisan Plan razvoja Rožeške banje, koji podrazumeva i idejni nacrt banjskog kupatila kao i izgradnju sportsko-rekreativnog centra. Učinićemo sve što je u našoj moći da se u budućem periodu maksimalno iskoriste sve mogućnosti koje ovo lečilište ima“, izjavio je Ivan Novaković, zamenik predsednika opštine Požega.Ukoliko se sada odlučite da dođete do Roške banje, put će vas kroz sela Rupeljevo i Roge dovesti do samog izvorišta na kom se nalazi improvizovana metalna koliba koja vodu deli na dva nivoa – muški i ženski bazen. A, na livadama pored, da sećaju na neka lepša vremena, kada se ovde skupljalo na stotine ljudi, stoje već odavno napuštene vikendice.

RINA



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar