Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Epidemiolog objašnjava kakvi su simptomi kod majmunskih boginja i šta ne bi trebalo da radite

post-title
Ilustracija, foto: Shutterstock


U Srbiji je registrovan prvi importovani slučaj obolevanja od majmunskih boginja. Iz "Batuta" apeluju na građane da, radi očuvanja zdravlja, primenjuju sve preventivne mere i poštuju preporuke zdravstvenih institucija. Kako se majmunske boginje prenose i kako se zaštititi?

Epidemiolog Gradskog zavoda za javno zdravlje dr Ivana Begović Lazarević kaže da je u većini slučajeva obolevanja od majmunskih boginja period inkubacije od 6 do 13 dana, a ponekad i 21 dan.

"Kreće sa groznicom, povećanom temperaturom, malaksalošću, bolom u leđima, da bi jedan do pet dana od pojave simptoma krenule karakteristične čvrste promene, bubuljice, tzv. makule i papule, koje zatim postaju plikovi koji se zagnoje. Promene liče na one kod obolelih od velikih boginja", objašnjava dr Begović Lazarević.

Osim seksualnim putem, majmunske boginje se prenose i respiratornim kapljicama, a kontakt sa telesnim tečnostima i sadržajem promena na koži mora biti produžen.

U praksi, prenose se korišćenjem istog veša, posteljine, garderobe. Oprez je neophodan, promena mnogo partnera predstavlja rizik, ističe epidemiolog.

Imunolog i profesor na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu Miloš Marković kaže da su u priličnoj meri zaštićeni oni koji su nekada primili vakcinu protiv velikih i malih boginja.

"Postoje i vakcine druge i treće generacije koje mogu da se koriste, nisu široko dostupne, ali ako bude potrebno – moći ćemo da reagujemo", rekao je prof. dr Marković.

Institut za javno zdravlje "Batut" saopštio je da je u Srbiji registrovan prvi importovani slučaj obolevanja od majmunskih boginja. Slučaj je dijagnostički prepoznat i terapijski zbrinut, navodi se na sajtu "Batuta".

RTS



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar