Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Iako slabovida Iskra niže muzičke uspehe od pete godine, a svake godine na maratonima širom Srbije pretrči na stotine kilometara

post-title
Foto: Privatna arhiva


Od rođenja je pravi borac, a sada kada ima 17 godina ona i dalje ne odustaje. Na najbolji mogući način dokazuje da osobe sa invaliditetom mogu mnogo toga i da nema mesta bilo kakvim predrasudama. Iskra Milenković iz Arenđelovca iako slepa uspela je da postane heroj nacije. Pravi je Spartanac i uz pomoć svog pratioca do sada je istrčala veliki broj maratona. Želela je da bude što boljeg zdravlja i da se pokrene. Izbor je pao na trčanje.

"Spontano sam krenula da trčim maratone, a prvi koji sam otrčala bio je Beogradski maraton 2018. godine i shvatila da želim nastaviti. Kada ste deo tako jedne velike sportske manifestacije jednostavo čujete glasove ljudi, smeh i kroz priču vi sami tu trku i ne osetite. Redovno treniram i uz pomoć mog prijatelja pratioca, Aleksandra Andrića sa kojim zajedno idem na te trke koji je takođe osoba sa invaliditetom, nekako kao tandem sve te prepreke uspešno prebrodimo. Nas dvoje trčimo uz pomoć jedne plastične trake, kojom smo povezani, i kada trčimo moramo da sinhronizujemo korake kako bi imali ritam. On gleda umesto mene", priča za RINU Iskra.

Svake godine ova devojčica pretrči preko čak 200 kilometarra, sa svakim novim je, kako kaže, jača i spretnija. Osim sporta, muzika zauzima veoma važan deo njenog života. Učenica je srednje muzičke škole “Kosta Manojlović” u Zemunu, a pohađa i pevanje u nižoj muzičkoj školi. Poseduje apsolutni sluh, a uspehe u ovoj oblasti niže od svoje pete godine. To što je slabovida, ne ometa je ni u čemu. Sve moderne tehnologije prolagodila je sebi.

"Budući da ne mogu da vidim slova niti da pročitam poruku, instalirala sam na telefonu aplikaciju koja mi glasovno pomaže i da otkucam i da pročitam SMS. Koristim bez problema savremenu tehnologiju, internet, ali sve umereno i uglavnom za edukaciju i slušanje muzike. Čak i češki učim, jer su sva glasovna uputstva na tom jeziku", kaže ova mlada heriona.

Pred Iskrom je još jedan izazov, za koji se nada da će ga bez problema savladati. Biće gost na manifetaciji "Ovčarsko-kablarski Fstival zdravog duha" koji će se održati 25/26 juna i 09/10. jula 2022 godine u Ovčar banji.

"Trenutno je prijavljeno preko 500 takmičara sa tri kontinenta, iz osam država, preko 80 različitih gradova. Očekuje se preko 1000 učesnika na svim sportskim događajima. Najjači utisak do sada su 15 takmičara u invalidskim kolicima sa svojim pratiocima, koji će učestvovati na spektakularnom polumaratonu koji će se trčati kroz četiri tunela, između planina Ovčar i Kablar, pored Zapadne Morava i manastira", kazao je Ivan Čvrkić organizator festivala Zdravog duha.

RINA



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar