Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Vlada počeo da gaji cveće na 100 kvadrata, posle 12 godina parcelu uvećao sedam puta

post-title
Foto: RINA


Ove godine skoro sve je poskupelo, ali cveće je zadržalo svoju staru cenu. Sezona za cvećare kad je u pitanju porodaja polako se privodi kraju, ali posla za njih ima čitave godine. Biljke koje su ostale moraju se negovati i dalje ili pak uništiti kako bi se plastenici očistili i pripremili za sledeću godinu. Vlada Vasiljević iz sela Gornja Trnava kod Topole je pre 12 godina započeo posao sa cvećem i kako kaže, nije se pokajao iako je ova godina bila teška za njih.

„Sve više ulažemo a sve manja je zarada. Repromaterijal je poskupeo a cene se nisu menjale otkako sam počeo da radim, vrlo malo. Ali, neću odustati. Nastavljam proizvodnju, održavamo neke biljke u životu a jedan deo se baca samo se iskoriste čašice koje mogu", kaže Vlada.

1658260474vlada cvece trnava foto 2-min
Foto: RINA

Ovaj cvećar svakog četvrtka prodaje svoje prelepe cvetnice na pijaci u Topoli, a dame uvek obraduje biljkama koje se inače gaje i nalaze gotovo u svakom vrtu. Kadifa, lepi Jova, ledeno srce, muškatle, petunije, begonije, razne lozice samo su deo ovogodišnje ponude iz Vladine proizvodnje.

Iako je bilo dosta teškoća a ove godine slaba prodaja Vlada poručuje da neće odustati od uzgoja cveća, jer je to njegova prva ljubav, a pored cvetnica ovaj domaćin gaji i voće.

„Krenulo se sa uzgojem na maloj površini, jer nismo imali puno zemlje, drugari su me nagovarali, pričali mi o cveću, zaradi, tako sam i krenuo i nisam se pokajao što sam ih poslušao. Počeo sam sa 100 kvadrata izašlo se na 700. Od zarađenog novca kupovao sam zemlju, sadio voće, breskva i nektarina su nešto što volim i želja mi je bila da i to gajim, širio sam plastenike, ulagao u dalju proizvodnju", rekao je Vlada.

On dodaje da će sada zbog teških uslova smanjiti površine pod zasadima, ali nema govora o odustajanju od poljoprivrede.

"Ostaću u ovom poslu uz nadu da će doći bolje godine za nas i da će država stati iza cvećara. Uvek smo sve radili iz sopstvenih prihoda, nikada nismo imali nikakav podsticaj niti pomoć“, zaključio je Vasiljević.

RINA



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar