Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Jelenko sa Golije ima neobične i nepozvane goste: Laste se gnezde u Medovinama već 15 godina

post-title
Foto: RINA


One su simboli sreće i prvi vesnici proleća. Iako biraju toplije krajeve već 15 godina laste se vraćaju u planinsko selo Medovine koje se nalazi na samoj granici između Ivanjice i Sjenice. Domaćinstvo porodice Pešić bogatije je za nezvane, ali izuzetno posebne i drage goste.

"Laste su u blizini naše kuće napravile gnezda na dva, tri mesta i sada se bore za prevlast na našem imanju. Kako bi ostale, ja sam im pomogao da u štali iznad grede naprave svoje utočište. Sa početkom leta, one se legu i dobijamo mladunce koji nedugo brzo odlete iz gnezda, ali se kasnije uvek vrate", kazao je za RINU, Jelenko Pešić iz ovog udaljenog ivanjičkog sela.

Od davnina se veruje da kuća ispod čije strehe laste sviju gnezdo je zaštićena od mnogih nevolja, elementarnih nepogoda. Veliki greh je uništiti gnezdo, lomiti jaja ili ubijati novoizlegle laste.

"Sada ih već na sdesetine ima u našem domaćinstvu i naš ambijent čine prelepim. Sakupljaju se na živi i stoje kao u vojsci. Zore koje osvanu u našem selu ispunjene su njihovim crvkutima. Često viđamo kako prave krugove kao da se igraju između sebe. Nakon toliko godina brinemo o njima kao da su članovi naše porodice", dodoje Jelenko.

Dobro je da kada ljudi prvi put vide lastu u džepovima imaju novca ili hleba u rukama kako bi tokom cele godine bili bogati i siti, otkriva još jednu tajnu ovaj domaćin iz sela Medovine.

RINA



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar