Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Predavanje "Femme fatale: mit o fatalnoj ženi u slikarstvu poznog XIX veka i njegovi preobražaji" u UG Nadežda Petrović

post-title


U sredu 27. jula od 18 časova Umetnička galerija ,,Nadežda Petrović“ upriličiće u okviru izložbe ,,MLADI ’22“ predavanje pod nazivom Femme fatale: mit o fatalnoj ženi u slikarstvu poznog XIX veka i njegovi preobražaji autorke Isidore Savić, istoričarke umetnosti i kustoskinje Muzeja grada Beograda.

Po rečima I. Savić: ,,Fatalna žena je jedan od centralnih motiva evropske kulture simbolizma. Kao oličenje zavodljive, ali po muškarca opasne žene, femme fatale je prožela maštu brojnih književnih i likovnih stvaralaca krajem XIX i početkom XX veka. Posebno je bila zastupljena u slikarstvu simbolizma, naročito u delu znamenitih evropskih umetnika, poput Franca fon Štuka, Fernana Knofa, Gistava Moroa i drugih, koji su svoju vizuru žene oblikovali u skladu s vodećim socijalnim, kulturnim i rodnim okvirima epohe.“

Na predavanju će biti reči o formiranju mita o femme fatale, s osvrtom na različite strategije likovne reprezentacije fatalne ženskosti, koje su se kretale od (re)interpretacija biblijskih i mitoloških narativa do samosvojnih kreacija umetnika od sredine XIX veka do današnjih dana.

Isidora Savić je istoričar umetnosti i kustos Muzeja grada Beograda. Diplomirala je i masterirala na Odeljenju za istoriju umetnosti Filozofskog fakulteta u Beogradu. Trenutno je student doktorskih studija, a tema njene disertacije je Slikarstvo italijanskog simbolizma.

Bavi se istraživanjem nacionalne i evropske umetnosti poznog HIX i ranog XX veka. U fokusu njenih interesovanja je tumačenje idejnih i tematskih okvira simbolizma u srpskoj i evropskoj umetnosti, posebno uloga žene i njenih višestrukih identiteta u slikarstvu i vizuelnoj kulturi simbolizma.

Autor je nekoliko izložbi, stručnih i naučnih tekstova.



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar