Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Hepatitis C se otkriva prekasno, a mogao bi da se izleči za osam nedelja

post-title
Ilustracija, foto: Shutterstock


Hepatitis B, C i D je hronična bolest jetre. Simptomi su vrlo blagi ili ne postoje, i zato se bolest otkriva tek kada dođe do ciroze ili raka jetre. Poruka Svetskog dana borbe protiv hepatitisa je – testirajte se na vreme!

Najveći broj bolesnika koji imaju hronični hepatitis ne znaju da su zaraženi, s obzirom na to da je u pitanju bolest koja ide bez ozbiljnih kliničkih simptoma, tegobe koje bolesnik ima su vrlo diskretne – zamaranje, malaksalost – što većina nas ponekad oseti, naglašava prof. dr Ivana Milošević, zamenica direktora Infektivne klinike.

Bolest se na kraju otkrije sasvim slučajno, a nažalost, kod nekih se nikada i ne otkrije, a to su upravo bolesnici kojima, zbog toga što nisu lečeni, bolest  progredira u cirozu jetre i karcinoma jetre“, dodaje profesorka.

Nažalost, u trenutku kada je najlakše pomoći pacijentu, bolest ostane neotkrivena, osim ako se slučajno tokom redovne kontrole ne uradi analiza enzima jetre, koji se zovu transaminaze, napominje doktorka.

Hepatitis ne može da čeka - Ja ne mogu da čekam

Hepatitis ne može da čeka - Ja ne mogu da čekam je tema kampanje povodom Svetskog dana borbe protiv hepatitisa, a kako navodi Ivana Dragojević, predsednica Udruženja pacijenata sa bolestima jetre, HRONOS, akcenat je ove godine na stigmi i diskriminaciji, pronalaženju zaraženih, jer se hepatitis lako leči, ako znamo da smo zaraženi.

„Preporuke Svetske zdravstvene organizacije su da se svaka odrasla osoba bar jednom u životu testira na hepatitise. Pripremili smo dosta aktivnosti na tu temu ne bismo li obavestili građane šta je to hepatitis, na koji način da se zaštite, i da treba da idu da se testiraju“, objašnjava Dragojevićeva.

Pet vrsta hepatitisa, koji je najopasniji

Hepatitisi se obeležavaju slovima. Hepatitis A i E daju akutne bolesti koje spontano prolaze i nisu opasne, u vrlo retkim slučajevima mogu da imaju tešku formu.

„Akcenat je pre svega na hepatitisu B, C i D zato što oni daju hronicitet. Svaki hepatitis za koji ne znamo da postoji je opasan, a svaki od njih se može staviti pod kontrolu odgovarajućim lekovima“, naglašava profesorka Milošević.

Već više od jedne decenije zdravstveni sistem ima neograničen pristup lekovima za hepatitis B i imamo najsavremeniju terapiju, napominje doktorka.

Što se tiče hepatitisa C, nedavno su lekovi postali šire dostupni, a tu je i glavna razlika među ovim bolestima. Hepatitis B se leči doživotno, a hepatitis C, ukoliko se otkrije na vreme, savremenom terapijom koja ne daje nikakve sporedne efekte i dobro se podnosi, može da se izleči već posle tri meseca, čak i za osam nedelja.

Kako eliminisati opasnost od zaražavanja hepatitisom

Za hepatitis B postoji vakcina i pokrivenost novorođene dece u Srbiji sa tri doze je preko 95 odsto. A to je jedini put da se ova bolest eliminiše.

„Međutim, sa hepatitisom C situacija je različita. Ne postoji vakcina i baš zato je važno da se što više ljudi testira i na vreme leči jer će se na taj način broj zaraženih smanjiti, samim tim i mogućnost da se bolest širi“, naglašava prof. Milošević.

Iza kampanje koju vodi Udruženje HRONOS stoji i Ministarstvo zdravlja i Institut za javno zdravlje „Batut“. Udruženje je na svom sajtu www.hronos.rs pokrenula novi servis: Pitaj doktora, gde profesorka Milošević odgovara na pitanja pacijenata.

Građani mogu besplatno da se testiraju u DPS centrima – Centrima za dobrovoljno i poverljivo testiranje koji se nalaze u Institutima, odnosno Zavodima za javno zdravlje.

Kako se infekcija prenosi

Svaki kontakt sa krvlju, posebno u situaciji gde se ne poštuju postulati sterilizacije i asepse, opšta pravila za održavanje instrumenata, bilo da se oni koriste u medicinske svrhe ili za ulepšavanje, tetoviranje, pirsing, nosi rizik od prenosa ove bolesti.

„Bolest se prenosi i seksualnim putem, zato se savetuje zaštita. Svaki kontakt sa zdravstvenim sistemom, iako je to svedeno na minimum, takođe nosi rizik od zaražavanja. Takođe, put za infekciju je i zloupotreba narkotika, ali moramo imati u vidu da hepatitis C ili B može da dobije bilo ko, a ne samo rizične grupe. Zato stoji preporuka da svi, makar jednom u životu treba da se testiramo“, zaključuje prof. dr Ivana Milošević.

„Najveći problem za pacijente je stigma koja prati ovo oboljenje. Pacijenti se plaše, kriju se, ne žele o tome da govore zato što ih svrstavaju u određene kategorije. Hepatitis se ne prenosi kontaktom, ni grljenjem, ni ljubljenjem, i ne postoji nijedan medicinski razlog, a o moralnom i da ne govorimo, da se pacijenti oboleli od hepatitisa isključuju na bilo koji način“, kaže na kraju gostovanja u Jutarnjem programu Ivana Dragojević, predsednica Udruženja HRONOS.

RTS



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar