Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Milojko obrađuje 60 hektara zemlje, od mnogih poljoprivrednika on je proglašen za najboljeg

post-title
Foto: RINA


Težak rad i mnogo truda su osnovni preduslov ukoliko želite biti uspešan poljoprivrenik jer na seoskom imanju uvek ima posla. U svako doba dana, ali i u svako doba godine. To vrlo dobro zna i Milojko Jovanović iz Brekova kod Arilja koji je još kao mladić počeo da se bavi teškim poslom. Danas obrađuje 60 hektara zemlje, bavi se voćarstvom, povrtarstvom i stočarstvom. I upravo je on na prvom Sajmu jagadostog voća i proizvoda zaštišćenog geografskog porekla u Arilju proglašen za najboljeg poljoprovrednika.

"Uzgajam maline i krompir, imam 14 krava. Danas je potrebno baviti se raznim granama kako bi mogli da zaradite i uspete. Nastojao sam da zaokružim donekle proces proizvodnje, pa tako stajnjak koristim za maline i tako u krug. Ove godine smo svakako najzadovoljniji kako smo prošli sa malinama, cena je bila dobra kao i rod. Prihodi po aru su bili oko 230 kilograma, što je sasvim zadovoljvajuće imajući u vidu da je prošle godine bila velika suša. Rad od jutra do sutra karakteriše rad svakog seljaka, samo koliko se potrudimo toliko ćemo i imati", kaže za RINU Milojko.

Arilje se smatra prestonicom maline u Srbiji, stoga nije ni čudo da se festival posvećen jagodastom voću održi upravo u ovoj opštini. Na sajmu je svoje proizvode izložilo oko 100 proizvođača. Pored proizvođača sajmu prisustvuju predstavnici Udruženja proizvođača, predstavnici resornog Ministarstva i predstavnici Poljoprivrednih stručnih i savetodavnih službi iz cele Srbije.

"Arilje zaslužuje ivakav sajam. Drago mi je da je preko 100 izlagača danas ovde i naša je želja da ovaj sajam sledeće godine traje duže od jednog dana", rekao je Predrag Maslar, predsednik opštine Arilje.

1659093065_arilje-sajam-jagodičastog-voca-fotorina3-min
Foto: RINA

Sajam je otvorio pomoćnik ministra poljoprivredne, šumarstva i vodoprivrede, Aleksandar Bogićević.

"Ministarstvo poljoprivrede podržava ovakve inicijative. Nije čudo što se ovakav sajam održava baš ovde u Arikju, u predtonici maline. Ono što je bitno jeste zajednički rad minustarstva, relevantnih službi i samih proizvođača u prethodne četiri godine gde imamo velikih pomaka. Ministarstvo je tu da sluša, koji su to problemi proizvođača i mi gledamo kako možemo da pomognemo. U prethodne četiri godine sve je išlo na ruku i nama i vama i mi ćemo, kao država gledati da i dalje pomažemo, prvenstveno proizvođačima. Nadam se da će ovaj sajam postati tradicija", rekao je Aleksandar Bogićević, državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Pored samog sajma, održana je i konferencija na temu "Mogućnosti inteziviranja proizvodnje jagodastog voća u Srbiji - novi trendovi i izazovi", na kome je uvodno predavanje održala prof. dr Jasminka Milivojević sa Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Beogradu. Na sajmu se svoje proizvode izložili domaći proizvođači i predstavnici proizvođača poljoprivredne mehanizacije i opreme.

RINA

 



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar