Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Gornji Milanovac: Obeležen Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave

post-title
Foto: Press služba


Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave državni je praznik koji se 15. septembra praznuje u Republici Srbiji i Republici Srpskoj. Praznik je simbolično ustanovljen da se proslavlja na dan kada se obeležava Proboj solunskog fronta. Polaganjem venaca na spomenik vojvodi Živojinu Mišiću, ovaj praznik je obeležen i u Gornjem Milanovcu. Vence su položili Dejan Kovačević, predsednik opštine Gornji Milanovac, predstavnici Društva za negovanje tradicije oslobodilačkih ratova Srbije i predstavnici Vojske Srbije.

- Ovo je prvi put u istoriji Srbije da se na ovakav način obeležava srpsko jedinstvo – ono što nam je danas najneophodnije kada svet ulazi u jednu veliku krizu. Kada vidimo da na svim stranama sveta bukte ratovi, kada je neizvesnost za opstanak naroda, pogotovu na ovim trusnim područjima, jako velika, najbitnije je jedinstvo. Poruka koju želim da pošaljem svima nama je da bez jedinstva i sloge mi ne možemo da opstanemo i da imamo budućnost. Želim da čestitam svim građanima Gornjeg Milanovca i svim građanima Republike Srbije današnji praznik – rekao je ovom prilikom predsednik Kovačević

Ovaj praznik nas podseća koliko je važno očuvanje nacionalnog identiteta i ujedinjenje u stremljenju za opšte dobro jednog naroda. Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave ustanovljen je za državni praznik pre dve godine, a u cilju njegovog utemeljenja, danas su pozvani svi Srbi da na svoje kuće ili zgrade istaknu srpsku trobojku .U državama u kojima se obeležava Dan zastave ustaljena je praksa isticanja odgovarajućeg oblika zastave na zgradama državnih, pokrajinskih i lokalnih organa, javnih službi, ali i na privatnim objektima sa ciljem da se pokaže poštovanje prema zastavi kao jednom od najznačajnijih elemenata državnosti. 

 



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar