Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Oljuštile se paprike i zamirisao srpski kavijar iz skoro svakog dvorišta: Ništa nije ukusno kao domaći ajvar, a pravi se čak i od "slonovog uveta" (FOTO)

post-title
Foto: RINA


Gornji Milanovac – Ovo je vreme kad brojna dvorišta širom Srbije mirišu na papriku. U velikim šerpama krčka se domaći ajvar i sprema zimnica. Porodica Stanojević na vreme je počela sa pripremama, tako da je u njihovom domaćinstvu već napravljen popriličan broj tegli koje se crvene, a domaćica Radovina otkriva tajnu spremanja ovog tradicionalnog srpskog specijaliteta.

 

“Paprika se prvo dobro opere i ocedi, a onda se kreće na pečenje, to je najvažniji korak”, kaže Radovina.

 

Upravo za taj najbitniji segment izabrali domaćina kuće, sedamdesetpetogodišnjeg Milovana koji ni sam nije znao kako se tu našao.

 

“Slučajno sam u ovoj kombinaciji, danas mi je ovo pripalo, ali evo žene kažu da sam najbolji u tome. Paprike su perfektno pečene, a kasnije idu na ljuštenje, pa mlevenje”, rekao je Milovan kroz osmeh u izjavi za agenciju RINA.

 1663314026_1568985550paprike-foto-rina (1)

U svaku teglu utkano je dva dana strpljivog rada, a od 17 kilograma paprike napravi se devet tegli ajvara – blagog ili ljutog, zavisi od želja ukućana.

 

A pored Radovine i Milovana rukave su zavrnuli i prišli šporetu i ostali članovi porodice Stanojević, a snajka Goca zadužena je za prženje.

 

“Taj proces traje dva sata, a da bi znali kad je završeno potrebno je kad provučemo kašiku kroz šerpu da se vidi dno, tad sa sigurnošću znamo da je ajvar gotov”, izjavila je Gordana i kaže da su paprika i beli luk glavni sastojci, ali da domaćice dodaju još dosta toga kako bi ovaj kako ga još zovu, srpski kavijar, bio još ukusniji.

 1663314026_1568985497milovan-foto-rina

“Stavljamo patlidžan, ljute papričice, razno začinsko bilje, ko kako voli. Vrlo je važno kakva je paprika, od koje je sorte, pa su najbolje one zvane slonovo uvo, najveće i najmesnatije crvene.”, kaže Goca.

 

Međutim, svi se slažu da je osnovni sastojak svakog ajvara trud i strpljenje, a kako kažu Stanojevići jako je bitno da se kuva i na čuvenom smederevcu, jer vatra nigde ne gori kao u njemu.

 

RINA



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar