Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



„Prepoznavanje 5“ – rezidencijalni program i izložba

post-title
Foto: Umetička galerija Nadežda Petrović


Projekat Prepoznavanje započet je 2004. godine kao nacionalni projekat saradnje kustosa i ustanova: Umetnička galerija-Narodni muzej Kruševac /nosilac projekta/, Narodni muzej Kraljevo, Umetnička galerija „Nadežda Petrović“ Čačak i Galerija savremene likovne umetnosti, Niš. Već u drugom ciklusu, sa priključenjem Centra savremene umjetnosti Crne Gore iz Podgorice i Nacionalne umetničke akademija iz Sofije, projekat dobija međunarodni karakter.

Izložba petog ciklusa međunarodnog regionalnog projekta PREPOZNAVANjE otvorena je u petak 16. septembra u Umetničkoj galeriji ,,Nikola Petrov“ u Vidinu, Bugarska. Izložba objedinjuje radove 12 umetnika po izboru šest selektora iz isto toliko gradova Srbije, Crne Gore i Bugarske.

307101675_486004863537569_1485058727400084569_n (1)
Foto: Umetička galerija Nadežda Petrović

Kustosi/selektori (Biljana Grković, Milica Todorović, Julka Marinković, Ljubiša Simović, Ljiljana Karadžić i Svilen Stefanov) opredelili su se za radove sledećih umetnika: Jelena Šalinić Terzić, Nenad Dimitrijević (Kraljevo), Milena Maksimović Kovačević, Milka Žunjanin (Kruševac), Teodora Vojinović, Marko Jozović (Čačak), Nikola Marković, Miljan Nedeljković (Niš), Tijana Vujović, Zoran Živković (Crna Gora), Svilen Stefanov, Bogdan Aleksandrov (Bugarska).

Ciklus izložbi koji se priređuje u gradovima saradnicima na projektu, otpočeo je od novembra 2021. godine u Narodnom muzeju u Kraljevu, kao domaćinu rezidencijalnog programa održanog u Vrnjačkoj Banji i Kraljevu 2020. godine. Potom je izložba organizovana u Umetničkoj galeriji u Kruševcu, Umetničkoj galeriji „Nadežda Petrović“ u Čačku, Galeriji savremene likovne umetnosti u Nišu, Umetničkoj galeriji ,,Nikola Petrov“ u Vidinu, dok će završna biti priređena u novembru 2022. u Galeriji Centra savremene umjetnosti, u Podgorici.

Po rečima Biljane Grković, autora i koordinatora projekta ,,izložba razmatra niz pitanja koja se tiču umetnika i umetničkog dela u savremenom svetu opterećenog pandemijom, potrošačkom kulturom, i umetnosti između posvećenosti i autonomije i tržišta i estradizacije. U slojevitim radovima tematizuju se različita egzistencijalna pitanja, društvene i socijalne pojave, odnos prema prirodi, uticaj tehnike i tehnologije na svakodnevni život… analiziraju fenomeni sadašnjosti između prošlosti, krize savremenosti i neizvesne budućnosti“.

Promovisanjem i prezentacijom lokalnih scena projekat doprinosi njihovoj valorizaciji kao i procesu decentralizacije u kulturi, povećanju vidljivosti aktuelne regionalne umetničke scene i pospešivanju mobilnosti kustosa, umetnika i umetničkih ideja. Po svojoj koncepciji i dužini trajanja projekat Prepoznavanje je jedinstven u regionu.

Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije u kontinuitetu finansijski podržava projekat, zahvaljujući čemu se realizuje i ovogodišnji ciklus izložbi.



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar