Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Održana 13. sednica Gradskog štaba za vanredne situacije u Čačku

post-title
Foto: Infopress


Na delu teritorije mesne zajednice Pakovraće ukinuta je vanredna situacija uvedena 11. oktobra zbog problema u vodosnabdevanju . Ovu odluku doneo je Gradski štab za vanredne situacije na danas održanoj 13. redovnoj sednici.

Na sednici je , između ostalog, zaključeno i da su sve službe spremne za zimsku sezonu , da ima dovoljno soli, rizle i drugog materijala za led na putevima, kao i da su za komunalna preduzeća obezbeđene dodatne mašine za zimski period. Razmatran je i sadržaj Studije izvodljivosti i Akustične studije prema kojima je obaveza grada da postavi oko 69 sirena na različitim delovima teritorije. Vanredna situacija na delu teritorije mesne zajednice Pakovraće je uvedena jer je u oktobru došlo do problema u vodosnabedevanju kada je 14 domaćinstava ostalo bez vode.

Grad je u međuvremenu obezbedio sredstva , problem je rešen i u narednom periodu započeće priključivanje porodica na sistem. Održavanje puteva , ulica i javnih površina tokom zime vršiće javna komunalna preduzeća čiji je osnivač grad odnosno Komunalac, Moravac i Gradsko zelenilo. Rebalansom budžeta uvećn je iznos sredstava za zimsku službu , pa je za ovu namenu opredeljeno 61 milion dinara , umesto dosadašnjih 44 i po milion a dinara. Najkritičniji delovi čačanskog područja tokom zime su udaljena sel a, zatim Ovčar i kablar, putni pravac za Brezovice i Vujetince, Kulinovci , Ljubić Brdo, Gornja Atenica. U slučaju potrebe biće zbrinuta udaljena domaćinstva na seoskom području koja su teškoj materijalnoj situaciji. Svim aktivnostima tokom zime pridružiće se i Cvrveni krst , kao i jedinice civilne zaštite.

Za civilnu zaštitu iz gradskog budžeta opredeljeno je 9 miliona 850 hiljada dinara. Pred gradskom upravom je kupovina sirena koji sad a na čačnskom području ima osam. Investicija nije mala jer se mora nabaviti oko 69 sirena , za šta je potrebno izdvojiti od 700 hiljada do dva miliona dinara. Osvrćući se na hidrološku situaciju na vodama prvog i drugog reda , načelnik GŠ za vanredne situacije kaže da je stanje stabilno i da je štab u stalnoj komunikaciji sa JP Srbijavode koje mere nivo reka prvog reda. Ne sme se zanemariti , kazao je Zečević, da su pojedine reke prvog reda bujične i da mogu da stvore velike probleme. Zečević se nada da nepredviđenih situacija neće biti jer su preduzete sve preventivne mere na vodama i prvog i drugog reda , a ne očekuje ni probleme u MZ Katrga iako je to najniža kota gde se skuplj a dost a vode sa planin a , ali i iz Kraljeva.

Infopress



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar