Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Pogled u budućnost – odraz današnjice

post-title
Foto: Gradska biblioteka


„Ples galaksijaˮ – program posvećen naučnoj fantastici kao žanru i njenom uticaju na šire polje književnosti, druge umetnosti i popularnu kulturu održan je u utorak, 22. novembra u Gradskoj biblioteci Čačak. Od svojih početaka, u prvoj polovini 19. veka, pa sve do savremenog ostvarenja mnogih neverovatnih vizija, naučna fantastika ne prestaje da privlači pažnju, ali i upozorava, predstavljajući ogledalo sveta u kome živimo. Upravo o ovom književnom žanru, njegovom uspešnom proširenju na plan filmske umetnosti, kao i načinu na koji oblikuje našu realnost govorio je Pavle Zelić, pisc, scenarista i magistar farmacije. Bibliotekar Nikola Peulić se u uvodnoj reči, a potom i kroz razgovor sa gostom, dotakao najizazovnijih pitanja vezanih za ovaj jedinstveni žanr, naglašavajući da se naučna fantastika često obraća znatno široj publici u odnosu na druge vrste popularne književnosti.

Pavle Zelić je najpre istakao da se u ambijentu čačanske Biblioteke oseća kao da je zakoračio unutar sveta naučne fantastike, te da je počastvovan gostovanjem u ovako savremenom zdanju. „Ovo je jedan spejs-šatl koji sleteo u Čačak i nisam očekivao da ću ga videtiˮ, duhovito je dodao Zelić.

DSC_0017-1-scaled
Foto: Gradska biblioteka

Kao autor pripovedaka, učesnik više stotina skupova i član Društva ljubitelja fantastike „Lazar Komarčićˮ, gost je istakao važnost prilike da se o fantastici govori i van Beograda. Inspirativnim kazivanjem zaintersovao je one koji žele da čitaju, saznaju nešto više i pre svega svoje slobodno vreme, emocije, um, posvete nekim dalekim galaksijama i futurističkim temama. „U najvećoj meri, naučna fantastika kao ideja od samog početka predstavlja veliku revoluciju u književnosti i drugim vrstama umetnostiˮ, rekao je Pavle Zelić. On je na prijemčiv i živopisan način prisutne podsetio na korene žanra koji su začeti u romanu Frankenštajn ili moderni Prometej, bezvremenu vidovitost Žila Verna i Herberta Džordža Velsa, Orvelove i Hakslijeve distopije, ali i pionire pravca sa naših prostora. Ukazao je na nemerljiv značaj kinematografije u daljem razvoju i uzletu naučne fantastike, naglašavajući nepravdu njenog čestog proglašavanja žanrom niže vrednosti namenjenim zabavi za mase, bez umetničkih kvaliteta.

Za sve poštovaoce, ali i neke buduće ljubitelje naučne fantastike, u Velikoj sali je tokom programa otvorena i izložba „Predeli drugih svetovaˮ autora Nikole Peulića. Postavka obuhvata publikacije iz fondova Gradske biblioteke koje se odnose na ovaj popularni žanr, a svi zainteresovani je mogu pogledati u narednih mesec dana.

 



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar