Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Porodica Ilić, iz Donje Trepče poznata po proizvodnji kvalitetnog sira i kajmaka

post-title


Porodica Ilić iz Donje Trepče kod Čačka poznata je po proizvodnji sira I kajmaka, prerađuju mleko u okviru kućnog gazdinstva, a jedan deo predaju. Kao I većina stočara nisu zadovoljni otkupnom cenom mleka, smatraju da je neophodno da se stabilizuje cena.

Čačanski kraj poznat je po kvalitetnom siru I kajmaku , ali sve je manje proizvođača. Stočni fond je uništen I mnogi farmeri odustaju od ove grane poljoprivrede , a veliki udeo u tome ima I otkupna cena mleka koja varira od količine I uslova pojedinačnih mlekara. Postavlja se I pitanje da li će opstati mlečno govedarstvo u Srbiji?

Naš sagovornik napominje da je posao na farmi zahtevan. Stočarstvom se prvo bavio njegov deda, a Vladimir je od pre dve decenije nastavio ovu tradiciju.

Najzatupljeniji sistem tova u govedarstvu je sistem krava-tele, usmeren ka proizvodnji mesa. Država i lokalne samouprave podstiču razvoj poljoprivredne proizvodnje različitim merama koje još uvek nisu dovoljne da bi konkretno stočarska proizvodnja bila produktivna.

 Infopress

 



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar