Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



U Užicu od Nove godine grejanje skuplje za skoro 20 odsto

post-title
Ilustracija, foto: RINA


Grejanje će od 1. januara naredne godine biti skuplje za 17,8 odsto, odluka je Gradskog veća, nakon više zahteva JP “Gradske toplane Užice”. Kako ističe direktor Branko Filipović ovo je bio iznuđen potez, jer više od 74 odsto rashoda odnosi se na nabavku energenata.

“Po metodologiji o usklađivanju cena koja proističe iz Zakona o energetici, Gradska toplana Užice je još u septembru podnela zahtev za novu cenu grejanja. Taj zahtev je usvojen sa odloženom primenom od januara sledeće godine, znači za račune koji dolaze u februaru. Grejanje će poskupeti za 17,8 procenata, što za prosečan stan na teritoriji grada Užica znači uvećanje od oko 1000 dinara na mesečnom računu. Svesni smo da to nije malo, ali ovo je odluka koja se odlaže više od godinu dana”.

Prema Filipovićevim rečima cene energenata menjaju se svakodnevno.

“Jednostavno nalazimo se u jeku energetske krize a sagledavajući naš bilans vidi se da preko 74 posto svih naših rashoda ide za energente. Povećanje rashoda za matzut je više od 40 posto, za gas više od 10 posto, pelet 30. Za struju su gotovo 100 posto povećani rashodi, a najavljeno je od januara naredne godine dodatno poskupljenje i gasa i struje tako da je ovo poskupljenje grejanja bio iznuđeni potez kako bismo održali kvalitet grejanja i uopšte grejnu sezonu do kraja”.

Filipović dodaje da se čekao zadnji momenat i da su prvi udar poskupljenja energenata prihvatili “Gradska toplana” i Grad ali da to više nije moguće. Napominje i da se čekala Uredba o energetski zaštićenom kupcu, kojom država staje iza najugroženijih.

Dodatni problem predstavlja i količina energenata koja je neophodna za grejnu sezonu. Užice je neslavni rekorder u Srbiji po količini isporučenih kilovat časova sa preko 140 kilovat časova po metru kvadratnom, kako zbog konfiguracije terena tako i zbog lošeg stepena energetske efikasnosti u objektima.

RINA



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar