Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Praznik posvećen rođenju Isusa Hrista dočekuje se sa posebnom radošću

post-title
Foto: Infopress


Praznik posvećen rođenju Isusa Hrista dočekuje se sa posebnom radošću, prethodi mu Badnji dan kada se priprema posna trpeza. Domaćice će pripremiti česnicu koja je i simbol blagostanja. Ovo je i praznik mira i sloge, a prema verovanju prvi dan Božića provodi se u krugu porodice.

fotografija-2-6
Foto: Infopress

Na Božić se okuplja porodica, čeka se položajnik koji treba da donese sreću i napredak. Po tradiciji lomi se česnica sa prvim gostom. Božićni ručak prilika je i da se porodica okupi. Iako su se građani poprilično istrošili za Novu godinu potrudiće se da pripreme bogatu trpezu i da u skladu sa svojim mogućnostima dočekaju najradosniji hrišćanski praznik.

fotografija-4-2
Foto: Infopress

Građani su danas na Gradskoj pijaci, iako je veća gužva nego ostalih dana, strpljivo čekali u redu. Prodavci ističu da se cene nisu menjale, ali da se oseća kriza u kupovnoj moći. Danas se kupovala i ukrasna pšenica, žito, slama. Pšenica je 100, u korpicama 300, a badnjak u vrećici je oko 150 dinara. Naši preci su i prognozirali vreme po Božiću jer se veruje da svaki dan simbolizuje jedan mesec do Bogojavljenja, a još uvek se u narodu čuje ,,Sačuvaj me Bože vedrog Božića, i oblačnog Đurđevdana “, pa ostaje nam da vidimo kakve nas vremenske prilike očekuju u 2023. godini.

Infopress



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar