Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Čuli smo jauke, a onda smo je ugledali: Mladi vatrogasci spasioci su ponos Užica, iz ruševina spasili veoma mladu devojku, ali i izvukli tela 24 mrtve osobe kako bi ih porodice dostojno sahranile (VIDEO)

post-title
Foto: RINA


Užice - Pripadnici Vatrogasno-spasilačke jedinice iz Užica tokom godina svog rada videli su mnogo toga, jako stresne i teške situacije, ali apokalipsa koja ih je dočekala u Turskoj kad su otišli da pomognu u izvlačenju žrtava zemljotresa, još uvek im je pred očima. Pet vatrogasaca spasilaca iz Užica zajedno sa kolegama iz Beograda, Novog Sada, Bora, Valjeva, Niša i Kragujevca profesionalno su pristupili još jednom zadatku koji se našao pred njima i dali sve od sebe da spasu ljudske živote.

- To što smo pratili na društvenim mrežama i televiziji nije moglo da prenese ni delić prave situacije kakva je bila na terenu, pre svega u površini koja je zahvaćena zemljotresom, zatim u broju srušenih zgrada, broju ljudi na ulicama, broju hitnih službi koje smo sreli na terenu", rekao je za RINU Dejan Matović vatrogasac spasilac.

1677756543_uzice-hrabri-vatrogasci-fotorina4

Hrabri užički vatrogasci spasioci iako veoma mladi odmah su bez razmišljanja odgovorili naređenu svojih starešina i krenuli put Turske. Iako je put bio dug i naporan želja da zatrpana lica, živa i zdrava, uz njihovu pomoć ugledaju svetlost dana bila je dovoljno jaka, pa su odmah po dolasku krenuli u potragu. Kao i uvek kada idu na intervencije ovi momci isključe emocije jer kako kažu u tim momentima iznad bilo kakvih osećanja stavljaju profesionalnost.

- Profesionalnost je uvek na prvom mestu bez obzira šta nas dočeka na licu mesta, kada postoje neke emocije i ako postoji neka doza zbunjenosti to ne pokazujemo na licu mesta, sve što ima zadržavamo za sebe i jednostavno trudimo se da ne odajemo utisak da nas je nešto iznenadilo", rekao je Nemanja Penezić.

1677756543_uzice-hrabri-vatrogasci-fotorina1

Pored 24 mrtve osobe koje su pronašli radeći svoj posao u dalekoj Turskoj, hrabri užički junaci našli su i tri žive osobe, a najveća pobeda za njih bilo je kada iz su ruševina izvukli sedamnaestogodišnju devojku.

- Na svu sreću mi smo je prvo čuli kako je zajaukala, a zatim smo uspostavili i vizuelnu komunikaciju, pa smo pristupili akciji spasavanja”, rekao je Milan Dinčić.

Svi su funkcionisali kao jedna celina, zaboravili su i činove i godine, sve se svelo na znanje i iskustvo, na onog pored i onog iza tebe.

- Naš posao jeste pronalazak i izvlačenje mrtvih ljudi, ali sve smo to emotivno ostavljali po strani davajući sve od sebe da pronađemo žive. Verujte, pronaći živu osobu i osećanja koja su proizišla iz pronalaska žive osobe budite sigurni da su potisnuli sva negativna iskustva i osećanja”, rekao je vatrogasac spasilac Aleksandar Karadarević.

Dodaju da na svaku intervenciju u sklopu redovnog rada kreću sa željom da ona bude uspešna, sa namerom da daju sve od sebe. Iako nije lako sve ono što njihov poziv nosi sa sobom, jednoglasni su u tome da bi bez razmišljanja pomogli svima onima kojima je pomoć potrebna.

 



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar