Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Meštani požeških sela blokirali izgradnju auto-puta „Miloš Veliki”

post-title
Foto: GZS


Požega - Meštani sela Prilipac, Lopaš, Prijanovići i Gorobilje, nezadovoljni uslovima eksproprijacije zamljišta za izgradnju deonice auto-puta „Miloš Veliki” od Pakovraća do Požege, blokirali su radove na izgradnji istog u selu Prilipac, zahtevajući da im se obrati neko od predstavnika lokalne ili republičke vlasti.

„Mi smo u nekom obliku mirnog protesta, povodom nerešenog pitanja eksproprijacije naše imovine. Ovaj problem traje duže od dve godine i radi se o jednoj nepravednoj ponudi za nadoknadu naše imovine od domaćinstava do zemljišta. Rešili smo da ovim načinom pokrenemo pitanje u javnosti, a istovremeno da pridobijemo aktivnosti institucija i organa vlasti koji su nadležni za ova pitanja”, rekao je za Tanjug Miloš Jovanović, meštanin Prilipca.

On je dodao da su zahtevi okupljenih meptana rasporedjeni u šest tačaka, ali se ukiratko odnose na pravednu procenu imovine, kao što je to, kako je rekao, učinjeno u okolini Prokuplja, Kraljeva i Kruševca, kao i da se ne utiče na rad sudova kako se rešenje problema ne bi dalje odugovlačilo.

 

„Ovde je izvršena procena zemljišta od 50 do 55 dinara po kvadratnom metru. Mali broj građana je prihvatio tu cenu. To je zaista niska i zanemarljiva cena. Za mene lično je to neprihvatljiva cena i ja ću se boriti do kraja”, kaže za Tanjug Radisav Jovanović.

Goranu Jovanoviću trasa autoputa prolazi preko dvorišta, tačnije preko kuće u kojoj živi sa pet članova porodice.

„Celo domaćinstvo se sklanja. Duže od godinu dana imam sudjenja. Nikakav pomak se ne dogadja. Sve se odlaže. Ugroženi smo i sa jedne i sa druge strane. Ovo su nenormalni uslovi za život. Niko se nije pojavio. Pisali smo i Drobnjaku, Tomiću i Vučiću i predsedniku opštine. Niko nije odgovorio na mejl niti je došao da pita šta se dešava”, kaže Jovanović.

Prema rečima okupljenih meštana, u sredu, 26. aprila na blokadu će doći direktor „Puteva Srbije” Zoran Drobnjak da u razgovoru sa njima pokušaju da nadju zajednički prihvatljivo rešenje.

Advokat Irena Ilic, koja zastupa veliki broj nezadovoljnih građana navodi da ovi protesti predstavljaju kulminaciju nezadovoljstva građana, kako ponuđenom cenom za nepokretnosti koje im se eksproprišu, tako i daljim razvojem upravnih i sudskih postupaka. ‘’Izražavam nadu da će državni aparat imati dovljno sluha i da će izaći u susret zahtevima nezadovoljnih građana, u cilju ostvarivanja pravične naknade, kao i nastavka i okončanja započetih radova na izdradnji auto-puta, a što svakako predstavlja opšti interes. ‘’

GZS/Mediaportal 



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar