U Institutu za voćarstvo u Čačku danas je počela 12. Smotra najboljih srpskih šljivovica na kojoj će se ocenjivati kvalitet ovih pića koja su u prethodnoj godini osvojila zlatne medanje na takmičenjima rakije . Za izbor najbolje šljivovice prijavljeno je 99 uzoraka. Komisija će pobedničku rakiju prograsiti 27. maja na svečanosti u Institutu.
Pred devetočlanom komisijom 12. smotre najboljih srpskih šljivovica ni malo lak zadatak. Rekordan broj uzorakA, 99 njih, a sve su sa zlatnim odličjima na takmičenjima u 2022. Eminentni stručnjaci u okviru radnog dela smotre ocenjuju osnovne parametre kvaliteta , a to su boja , bistrina , tipičnost, miris, ukus.,, To su sva ocenjivanja kao i u Evropskoj uniji. Ocenjivanja tehnoloških dostignuća u toku te godine. On može taj uzorak da pošalje, pitanje je da li toga ima u prodaji. Generalno uvek ima, ali je pitanje koje količine . Ako to što je dobilo ,,ajkulu“ 19, 1 od svih članova komisije mi među nama zahtevamo da bude bar 100 litara , odnosno da bude na zalihama neko bure od 100 litara koje je čuvano 30-40 godina“, kaže dr Ninoslav Nikičević , predsednik Komisije za ocenu najbolje šljivovice.
Na kvalitet šljivovice utiču mnogi faktori od odabira sirovine do tehnološkog postupka koji vodi da finalnog proizvoda, kaže predstavnik Saveza proizvođača rakija Srbije. Na smotri su prisutni kako registrovani proizvođači , tako i ne registrovani. Među njima postoji velika razlika u kvalitetu, ocenjuju stručnjaci. ,, Registrovani proizvođači imaju viši nivo kvaliteta . Razlog za to je što oni podležu odreženoj vrsti kontrole , imaju stručna lica. To su proizvodi koji pre svega po zakonu moraju da budu zdravstveno bezbedni . Sa druge strane imamo vrlo kvalitetnih malih proizvođača , koji nisu registrovani, koji su hobi proizvođači . Nada naša je da će oni u nekoj budućnosti da vide interes da budu registrovani i da svoje proizvode legalno plasiraju na tržište i to je negde i zadatak Saveza proizvođača“, istakao je dr Ivan Urošević , potpredsednik UO Saveza proizvođača rakija Srbije . Dr Branko Popović poziva Čačane , ljubitelje voćnih rakija da prisustvuju proglašenju najbolje srpske šljivovice 27. Maja u dvorištu Institut a kada će moći i da probaju najbolju šljivovicu . ,, Ove godine imamo uzorke sa severa Srbije , od Apatina do Sučanice na Kosovu, od Republike Srpske pa do Negotina. Tako da smo obuhvatili jedan veliki prostor gde živi srpski narod i gde se proizvodi srpska šljivovica“, rekao je dr Popović.
Smotra najboljih srpskih šljivovica ove godine deo je projekta Čačak prestonica kulture 2023. , odnosno manifestacije pod nazivom Čačanska rodna u okviru velikog kulturnog projekta u ovoj godini.
Infopress
Komentari
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!
Ostavite komentar