Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



U Angio sali Opšte bolnice Čačak danas je prvi put uradjena nova dijagnostička metoda – frakcionisana rezeva protoka – FFR (FOTO)

post-title
Foto: Infopress


Reč je o invazivnoj proceni suženja  krvnih sudova  na srcu koju su izveli lekari internista Dr Đorđe Mijailović, radiolog  Dr Mikan Milošević , I specijazant interne medicine Dr Srđan Obradović I Dr Bogdan Petrović uz mentorstvo  profesora dr Dragana Sagića I dr Branka Petrovića sa Instituta za kardio -vaskularne bolesti Dedinje.

Elektivne koronarografije i FFR- dijagnostička metoda se koristi za procenu hemodinamskog značaja stenoze (suzenja) na koronarnim krvnim sudovima.  Predstavlja odnos maksimalnog protoka u krvnom sudu na mestu suženja i maksimalnog protoka u istom krvnom sudu kada je on normalan (bez aterosklerotskog plaka).
Procedura se izvodi pomoću katetera i specijalnih žica za merenje protoka, odnosno značaja suženja u koronarnom krvnom sudu, čime se dobija indikacija da li je potrebno ugraditi stent.

 Ova dijagnistočka  se više od 15 godina primenjuje u klinama  u Srbiji, ali je prvi put izvedena na jednom pacijentu u opštoj bolnici u Čačku I predstavlja logičan nastavak tehnika koje se više od 5 godina spovode  u čananskoj bolnici.

U Angio sali u toku godine se uradi oko 1000 koronarogarfija I ugradi oko 400 stentova, a nova metoda FFR će se primenjivati  kod svih  pacijenata kojima to bude potrebno. 

 

Infopress

 



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar