Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



U Kraljevu se ponovo proizvode vatrostalne opeke – otvorena kineska fabrika PUNAI

post-title
Foto: Marko Živković


U jednoj od najmodernijih fabrika u Evropi, sa visokim stepenom automatizacije i robotima poslednje generacije - „Punai DOO Kraljevo“, počela je proizvodnja vatrostalnih materijala. Presecanjem vrpce i zvanično je obeležen početak proizvodnje u nekadašnjoj Fabrici smolom i terom vezanih opeka „Magnohrom“, tako da je tradicija proizvodnje vatrostalnih opeka u našem gradu nastavljena. 

Renomirana kompanija „Punai DOO Kraljevo“ posluje u sastavu korporacije „PRCO Group“, koja je vodeći kineski proizvođač vatrostalnih materijala i jedna od najnaprednijih firmi na svetu po tehnologiji proizvodnje vatrostalnih materijala. Od osnivanja, „Punai“ korporacija se pridržava misije pružanja odličnih proizvoda i sistemskih rešenja za globalne industrije pružajući visokokvalitetne proizvode i usluge za skoro sedamdeset od sto najvećih svetskih kompanija za proizvodnju čelika. 

Obnavljanje fabrike u Kraljevu je počelo 2022. godine, uz konstantno uvođenje napredne tehnologije u proizvodnju najkvalitetnijeg vatrostalnog materijala u balkanskoj regiji. U cilju što boljeg pružanja usluga i stvaranja vrednosti za kupce širom sveta, posle više od godinu dana izgradnje i pripreme, srpska fabrika „Punai“ korporacije spremna je za proizvodnju. 

Prema rečima generalnog direktora „Punai Serbia“ Fan Jun Linga, plan izgradnje fabrike odvija se u dve faze. U prvoj se gradi proizvodni kapacitet od 30.000 tona proizvoda od magnezit ugljenične cigle i 10.000 tona neoblikovanih proizvoda. U drugoj fazi će biti izgrađen proizvodni kapacitet od 20.000 tona magnezijum ugljenične cigle i 10.000 tona neoblikovanih proizvoda. Nakon celokupnog puštanja u rad dostići će se godišnji proizvodni kapacitet od 50.000 tona magnezijum ugljeničnih i 20.000 tona neoblikovanih proizvoda. Proizvodi uglavnom služe kupcima u Evropi u industriji sa visokim temperaturama. 

Kako su istakli predstavnici kineske kompanije, prva faza projekta, koja je završena, predstavlja investiciju u ukupnom iznosu od 10,8 miliona evra. Punoprocesna automatizovana proizvodna linija zasniva se na potpuno automatskim hidrauličnim presama i robotima obezbeđujući stabilnost proizvoda u najvećoj mogućoj meri, smanjujući intenzitet rada radnika i potrošnju energije kako bi se u najvećoj mogućoj meri ispunili zahtevi životne sredine. Nakon što potpuno budu završene prva i druga faza i proizvodna linija bude puštena u rad, zaposliće više od 30 radnika lokalnog stanovništva i doprineti lokalnoj privredi sa oko 70 miliona evra vrednosti industrijske proizvodnje.

Milan Bjelić, suosnivač „Punai“ korporacije, smatra da ovo za državu Srbiju znači povratak nekada velike firme „Magnohrom“ na svetsko tržište za plasman vatrostalnog materijala. Na ovom projektu je, kako je istakao, lično radio od prve inicijative i kontakata sa ovom velikom kineskom kompanijom i, zahvaljujući predsedniku „PRCO“ i njegovim saradnicima, danas svedočimo završetku izgradnje fabrike i početka proizvodnje u njoj. Prema njegovim rečima, ova fabrika će proizvoditi pet puta više vatrostalnog materijala nego devedesetih godina. 

Gradonačelnik grada Kraljeva dr Predrag Terzić je podsetio na velike projekte realizovane u našoj zemlji u partnerstvu sa Republikom Kinom i poručio da je otvaranje ove fabrike još jedan dokaz čvrstog prijateljstva između naših zemalja. 

„Posle izgradnje mosta Borča-Zemun, izgradnje brze pruge Beograd - Novi Sad - Budimpešta, privatizacije Železare u Smederevu RTB Bor, čelično prijateljstvo Narodne Republike Kine i Srbije se dokazuje i u Kraljevu otvaranjem fabrike „Punai“. Saradnja između Srbije i Kine je veoma značajna. Kada je gospodin Bjelić započeo saradnju sa „Magnohromom“ i upoznao se sa asortimanom proizvoda, sigurno je znao koji je naš potencijal i nadao se da ćemo uspeti da nađemo strateškog partnera koji bi obnovio proizvodnju u našoj kraljevačkoj fabrici“, rekao je gradonačelnik dodajući da je po „Magnohromu“ Kraljevo nekada bilo nadaleko poznato – u čitavoj Srbiji, Evropi i svetu, i da je fabrika zapošljavala najveći broj građana Kraljeva – 5.500.

„Siguran sam da će naši kineski prijatelji ponovo učiniti ovu fabriku velikom i da će ovo biti još jedan dokaz naše veoma uspešne saradnje“, rekao je gradonačelnik izražavajući zahvalnost svima koji su doprineli otvaranju ove fabrike u našem gradu i poručivši da će u lokalnoj samoupravi grada Kraljeva imati snažnu podršku. 



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar