Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Da li je čačanski čips kancerogen ili ipak samo prepržen - zvanična izjava proizvođača u ponedeljak

post-title


Čačak - U rebrastom čipsu sa ukusom paprike, proizvedenom u čačanskoj čipsari, „Chips way d.o.o.”, prilikom prelaska granice sa Republikom Hrvatskom utvrđen je visok nivo akrilamida, potencijalno kancerogene supstance.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije odmah po dobijanju informacija od sistema Evropske Unije za brzo obevaštavanje o bezbednosti hrane (RASFF) da se u datom proizvodu nalazi povišeni nivo akrilamida, izdalo je nalog za vanrednu kontrolu pogona u kojem je i proizveden.

„Kontrola je u toku i nakon dobijanja razultata analiza, objavićemo detaljnije informacije i mere koje će poljoprivredna inspekcija preduzeti”, saopšteno je iz Ministarstva.

Redakcija Glasa zapadne Srbije kontaktirala je čačanskog proizvođača ali nam je rečeno da će sa zvaničnim saopštenjem izaći u ponedeljak.

Inače, do stvaranje supstance akrilamid dolazi prilikom termičke obrade hrane, pre svega prženja, pečenja i tostiranja u kojima dolazi do „posmeđivanja” proizvoda.

GZS



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar