Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Osnovna škola“ Preljina“ proslavila 153.rođendan! (FOTO)

post-title
Foto: OŠ Preljina


Prošlo je mnogo godina od ovog važnog dokumenta koji je  upućen tadašnjem  ministarstvu.

MOLBA NAČELSTVA OKRUGA RUDNIČKOG MINISTARSTVU  PROSVETE:

„Gospodinu Ministru Prosvete i Crkvenih Dela“ 

Opština Preljinska u Moravskom Srezu uzela je od Jakova Rakovića i Stevana Ševarlije, iz Preljine, staru meansku zgradu, koja postoji u Preljini kod Sreske kuće, u nameri da u ovoj otvori nanovo školu, pa je molila da joj se ovo odobri i da se učitelj za ovu školu odobri i da se učitelj za ovu školu postavi.

Zgrada ova dobra je i po sve za školu udobna, jer ima jednu veliku sobu koja će se upotrebiti za školu, dve sobe za prenoćište đaka, i opet dve sobe za učitelja, a pored svega ovog pod istom podrum; no samo treba da se u nečemu reparira za koju cijelj ima 15 dukata sesarskih dobrovoljnog priloga, koja se reparacija može za desetinu dana izvršiti.
 U saopštenju navedenog Načelstva Okruga Rudničkog čast ima zamoliti Gospodina Ministra, da on izvoli odobriti da se ova škola otvori, pa za istu i učitelja što pre postaviti, a za vreme dok učitelj dođe, imajuća reparacija na ovoj zgradi izvršiće se, i sve što je za školu potrebno nabaviti. Prema tome što je opština ova dosta velika, i opet prema tome što je na sred sreza, i na po sve udesnom mestu imaće svagda preko 30 đaka, tim pre, što u Moravskom srezu ima do 4.000 poreskih glava, a nema više nego tri škole.


 № 7408 Načelstvo Okruga Rudničkog                                                                       Pomoćnik
9. Oktobra 1869.g                                                                                                         M.N.Sarić
  U G. Milanovcu                                                                                                   Sekretar Živan K. Jovanović                                      
                                                                                                                                      
Na našu veliku sreću, već naredne 1870. godine otvara se škola u Preljini. Danas sa velikim ponosom  slavimo njen 153. rođendan. Prešla je dug put od stare meanske zgrade, do  danas. Danas je lepa, savremena, moderna, okružena zelenilom, prostrana. Ponosna i gorda  mami poglede slučajnih prolaznika. Mudrost joj daju i 153 leta koje slavi, ali ona nije stara, svake godine  je sve mlađa, šarenija i lepša. Svakog septembra, kada se začuje školsko zvono, ona  postaje ponovo vesela i razdragana, kao deca koja jure njenim učionicama i hodnicima. 

Foto: OŠ Preljina

Zato smo današnji rođendan proslavili kroz igru i  vršnjačko druženje. Danas je u Školi organizovan Sportski dan. Dan u kome će svako dete naći svoju omiljenu igru. Letele su lopte, vijače, preskakale se prepone, skakalo u džaku. Čulo se navijanje, cika i vriska i naravno puno smeha. Stariji učenici naše škole su u duhu ozbiljnih sportista organizovali turnir u fudbalu i odbojci. Bilo je to fer-plej takmičenje, navijanje  i druženje.

Foto: OŠ Preljina

Otvarajući današnju svečanost direktor škole Radojle Čolović je istakao da je igra najvažnija u odrastanju svakog deteta. Da kroz igru dete širi ljubav i  toleranciju, uči da voli druga, prirodu , porodicu i školu. A naš najvažniji zadatak je da deca rastu u zdravoj i  sigurnoj sredini.  

Sportski pozdrav od učenika i radnika Osnovne škole „Preljina“!



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar