Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Brnabić: Vidikovac na Kablaru biće u potpunosti pristupačan osobama sa invaliditetom

post-title
Foto: RINA


Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić rekla je danas da zajedno sa Savezom za cerebralnu i dečiju paralizu država radi na tome da stvori Srbiju bez barijera i istakla da je mnogo toga već urađeno, ali da predstoji još mnogo posla.

Premijerka je najavila i da će vidikovac na Kablaru, čija je izgradnja u toku takodje biti pristupačan osobama sa invaliditetom, kako bi svi, bez izuzetaka mogli da uživaju u čarima koje taj planinski vrh pruža.

„Moramo da vodimo računa da omogućimo pristup svakoj vrsti sadržaja kako bi i osobe sa invaliditetom mogle da provode kvalitetno slobodno vreme. Meni je posebno drago da najavim da će regionalna turistička atrackija, vidikovac na Kablaru, čiji smo kamen temeljac prekjuče postavili, biti u potpunosti pristupačna korisnicima invalidskih kolica. Na mestu jedne izuzerno nepristupačne staze, gradimo turističku atrakciju po svetskim standardima i očekujem da uskoro zajedno uživamo u lepotama naše zemlje i na tom mestu”, rekla je predsednica Vlade, Ana Brnabić.

Brnabić je istakla da se aktivno radi i na tome da banje kojima je Srbija bogata postanu u potpunosti pristupačne osobama sa invaliditetom, jer su upravo te osobe najaktivniji u banjskom turizmu.

„Svake godine 400 osoba sa dijagnozom cerebralne paralize, na teret zdravstvenog osiguranja koristi rehabilitaciju u banjama u Srbiji. Svesni smo, takodje, da banje nisu pristupačne i zato posvećeno radimo na tome da povećamo pristupačnost u banjama i to uz blisku saradnju sa organizacijama osoba sa invaliditetom. Počinjemo sa Sijarinskom Banjom u Medvedji, gde smo blisko saradjivali sa Savezom za pristupačnost, kako bismo bili sigurni da će ovaj biser južne Srbije biti u poptunosti pristupačan”, rekla je predsednica Vlade i dodala da su obezbedjena sredstva za obnovu najveće biblioteke namenje slepim osobama da čitavom Balkanskom poluostrvu.

„Obezbedili smo sredstva za opremanje i digitalizaciju sadržaja najveće biblioteke za slepe osobe na Balkanu „Dr Milan Budimir”. Postavljamo zvučne signalizacije na semaforima, gradimo i opremamo inkluzivna igrališta, organizujemo kampove za decu sa invaliditetom i sprovodimo kampanje u cilju prevazilaženja predrasuda prema osobama sa invaliditetom”, kazala je premijerka.

„Ako hoćemo da idemo napred, brže i bolje, moramo da uključimo sav potencijal naše zemlje, jer naša ekonomija zavisi od talenata svakog našeg gradjanina i svih naših gradjana zajedno. Svaki vredan i posvećen randik, deo ovog društva nam je neophodan”, zaključila je premijerka.

 Tanjug



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar