Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Bezbedonosna situacija u Čačku na zadovoljavajućem nivou

post-title
Foto: GZS


Čačak - Svi poslovi iz nadležnosti Policijske uprave u Čačku u potpunosti su realizovani bez problema, karakteristično za ovaj period kada se govori o stanju bezbednosti je smanjenje ukupnog broja evidentiranih krivičnih dela, smanjenje broja saobraćajnih nezgoda, smanjenje broja poginulih lica i smanjenje prekršaja iz oblasti javnog reda i mira uporedo sa istim periodom prethodne godine. Policijska uprava u Čačku velike napore ulaže u proaktivnom, odnosno preventivnom radu kako bi sprečili sve one pojave i događaje koje na bilo koji način mogu da ugroze bezbednost naših sugrađana.

„Na području Policijske uprave za devet meseci prijavljen boravak 21 394 stranca, to su većinom državljani Turske i Kine koji rade na strateškim objektima i gradilištima i drugi koji po različitim osnovama borave na području delovanja policijske uprave. Policijska uprava u Čačku nema problema sa iregularnim migrantima, odnosno nemamo pojave ugrožavanja bezbednosti te vrste. To možemo i da zahvalimo samom geografskom položaju jer nismo pogranično područje, nismo na trasi kretanja migranata i to što se dešavalo kod nas su pojedinačni slučajevi jednog ili dva migranta koji se pronađu u nekom prevoznom sredstvu u nekom kamionu ili nekom drugom prevoznom sredstvu, ali nijedno krivično delo nije izvršeno u ovom vremenskom periodu od strane migranata”, navodi načelnik Policijske uprave u Čačku Draško Darijević.

 

Draško Darijević, načelnik Policijske uprave u Čačku, foto: GZS


Naši sugrađani mogu da primete na ulicama veći broj uniformisanih mladih uniformisanih policijskih službenika, u proteklih godinu dana 31 službenik započeo rad nakon završene osnovne policijske obuke, a takođe veliki obim poslova odnosi se i na upravne poslove.
„Primljeno je ukupno 15 294 zahteva za izdavanja ličnih karata, 53 zahteva za državljanstvo, 4 322 prijeve prebivališta, 13 481 putna isprava, izdato je 19 763 saobraćajne dozvole, primljeno 10 964 zahteva za izdavanje vozačkih dozvola, izdato 1 947 probnih vozačkih dozvola”, rekao je Darijević.


Ono što je definitivno obeležilo ovu godinu je nemili događaj u OŠ „Vladislav Ribnikar”, nakon čega je Ministarsvo unutrašnjih poslova usvojilo određene mene i pravila koja se tiču bezbednosti učenika i škola.
„Ove godine smo otpočeli realizaciju projekta Zajedno i bezbedno kroz detinjstvo, to upravo sada traje, izuzetno se realizuje, Izuzetnu saradnju imamo i sa školama i Školskom upravom. Osnovni cilj svega je da učenici usvoje znanja i veštine o bezbednom ponašanju u stvarnosti i virtuelnom okruženju, kada je bezbednost u saobraćaju jer su svi učesnici i na jedan i na drugi način, da pokušamo da stvorimo kod njih svest o bezbednosnom ponašanju kako bi izbegli situacija sa tragičnim posledicama. Veliki je to obim poslova, veliki broj službenika je angažovan, oko 80 službenika je samo prisutno u školama mimo predavača po ovim temama koje se realizuju u formi radionica”, kazao je on.


Ono što je proisteklo i iz događaja u Mladenovca je aktivnost koju država preduzima na kontroli posedovanja vatrenog oružja.

„Izuzetno smo zadovoljni odzivom naših sugrađana, što govori da su veoma odgovorni i savesni i da su prepoznali da je to nešto što treba učiniti. Rekli smo da niko neće snositi neke zakonske posledice, i prošlo je nekoliko meseci od tada i niko ih nije snosio za to što je predao oružje koje je bilo u nelegalnom posedu. U ovom periodu predato je 2 035 komada oružja, 1 187 minsko eklozivnih sredstava i 90 595 komada municije što je zaista prilično velika količina. Po isteku ovog roka svako kome se nađe u posedu oružje snosiće sankcije kako Zakon o krivičnom postupku nalaže. U toku je revizija svih vlasnika oružja u smislu bezbednog i sigurnog posedovanja, odnosno držanja oružja. Za svakog gde se utvrdi da nesavesno i neodgovorno čuva oružje koje ima u nelegalnom posedu ono će biti oduzeto i podneće se prekršajna prijava”, rekao je Darijević.

GZS



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar