Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Unapređenje rodne ravnopravnosti u Požegi

post-title
Foto: Mediaportal


Skupština opštine Požega na svom poslednjem septembarskom zasedanju usvojila je lokalni akcioni plan za unapređenje rodne ravnopravnosti u opštini Požega za period od 2023. do 2025.godine, kao jedan od dokumenata javnih politika u ovoj opštini.

U cilju dobijanja što potpunije analize stanja u procesu izrade plana sprovedena je i anketa među sugrađankama, a na osnovu dobijenih rezultata mapirane su oblasti koje su Požežanke prepoznale kao manje razvijene u opštini, kojima je ubuduće potrebno posvetiti dodatnu pažnju. Za nosioca, odnosno, organizatora gotovo svih aktivnosti određen je Svet za rodnu ravnopravnost i Odeljenje za društvene delatnosti opštinske uprave Požega, a već do kraja godine planiran je niz aktivnosti.

“U sklopu plana predviđen je niz različitih aktivnosti u cilju promocije principa rodne ravnopravnosti i osnaživanja položaja žena. Do kraja ove godine predviđeno je nekoliko aktivnosti, od kojih bi pomenula tribinu o javnom zdravlju, program “16 dana aktivizma borbe protiv nasilja”, promocija borilačkih sportova pod sloganom “Biraj sport a ne nasilje” kao i organizovanje besplatnog kursa samoodbrane za žene. Prva u nizu aktivnosti jeste tribina o javnom zdravlju, 25. oktobra, na temu raka dojke i raka grlića materice, što je prepoznato kao veoma važna tema, jer statistika pokazuje da je rak dojke najčešći maligni tumor kod žena, kako u svetu tako i u našoj zemlji. Učesnici tribine su eminentni lekari profesor doktor Marko Spasić hirurg i doktor Darko Lečić, specijalista ginekologije i akušerstva, kao i Ivana Ivanović, doktorand na Medicinskom fakultetu. Tribina će imati i interaktivni deo kroz pitanja i odgovore i radionicu samopregleda dojki, odnosno, postoji mogućnost da naše sugrađanke, ukoliko to žele, učestvuju u razgovoru i postavljaju pitanja, a samim tim proširi svoje znanje iz ove izuzetno važne oblasti”, kaže predsednica Saveta za rodnu ravnopravnost opštine Požega, Tanja Drobnjak.

U globalnu kampanju “16 dana aktivizma borbe protiv nasilja nad ženama”, ove godine će se aktivno uključiti i opština Požega organizovannjem različitih manifestacija, tribina, književnih večeri, poseta školama, kao i sportskim aktivnostima .

“Kao što smo promenili u sklopu kampanje “16 dana aktivizma borbe protiv nasilja nad ženama” krajem novembra početkom decembra, imaćemo sedmicu sporta. Prikazaćemo rad naših borilačkih klubova, u cilju promocije zdravog života pod sloganom “Biraj sport, a ne nasilje”. Takođe, sa Karate klubom “Fortuna” organizovali smo besplatan kurs samoodbrane za žene, koji će se održati tokom celog novembra, u prostorijama Sportske hale u Požegi. Svaka sugradjanka koja želi da stekne nova znanja, veštine, tehnike kako može da se odbrani od potencijalnih napada može besplatno da dođe na obuke. Te obuke realizuje nekadašnji trener u Policijskoj upravi i majstor karate sporta nosilac crnog pojasa peti dan, Vladimir Sekulić. Istovremeno u planu nam je i poboljšanje informisanosti naših sugrađana o mehanizmima zaštitnika prava pacijenata i sistema besplatne pravne pomoći. Takođe, moram da kažem da radimo i na ostvarivanju saradnje i povezivanju sa drugim opštinama i gradovima, koji su primeri dobre prakse u ovoj oblasti. Ono što je bitno za narednu godinu jeste da će poseban fokus biće na ekonomskom osnaživanje žena, putem organizovanja edukacija i predavanja iz oblasti ekonomije i javnog konkursa za ekonomsko osnaživanje žena, preko koga će se dodeljivati bespovratna sredstva za podršku početku ili razvoju poslovanja naših sugrađanka, ali takođe imaćemo i brojne druge aktivnosti o kojima ćemo govoriti u narednom periodu”,rekla je Tanja Drobnjak.

Što se tiče javnog konkursa za ekonomsko osnaživanje žena on se može očekivati početkom naredne, 2024. godine, a o ostalim aktivnostima javnost će biti redovno i blagovremeno obaveštena.



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar