Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Prigodnom svečanošću obeležen dan oslobođenja Vrnjačke Banje u Prvom svetskom ratu

post-title


Opština Vrnjačka Banja, u saradnji sa Udruženjem potomaka ratnika 1912. – 1920. i Kulturnim centrom Vrnjačka Banja, uz prisustvo predstavnika preduzeća, ustanova, meštana i medija obeležila je Dan oslobođenja Vrnjačke Banje u Prvom svetskom ratu. Svečanost je održana 6. oktobra, u porti Hrama Rođenja presvete Bogorodice, kod spomen-ploče sa imenima učesnika rata, koja je postavljena 1968. godine povodom obeležavanja pola veka od proboja Solunskog fronta.

U okviru svečanosti sveštenstvo Hrama je služilo parastos poginulim i upokojenim borcima, potom su predstavnici Opštine Vrnjačka Banja, Udruženja potomaka ratnika 1912. – 1920, Saveza udruženja boraca narodnooslobodilačkih ratova Srbije i Kola srpskih sestara položili vence ispred spomen-ploče stradalih u ratu.

Učenik gimnazije Bogdan Topličić kazivao je pesmu „Boj na Moravi“, a nastupio je i Hor „Abrašević 2014“ sa repertoarom rodoljubivih pesama. Izvođenjem himne „Bože Pravde“ zvanično je otpočeo kulturni program.

Obratio se i Ognjan Topalović unuk solunskog ratnika. Potrudio se da prepričavanjem istorije i događaja uz citate svojeg dede i meštana dočara o kakvom događaju se govori.

– Parastosom izginulim ratnicima u Prvom svetskom ratu, Solunskom frontu i preminulim ratnicima čija su imena uklesana na spomen-ploču na zidinama Hrama Rođenja presvete Bogorodice i današnjom svečanošću odajemo dužnu počast našim slavnim precima. Činimo to i ponosno i dostojanstveno. Prolivena krv naših dedova i sve žrtve podnete za našu sreću neka nas čeliče, a njihova besmrtna svetla dela, neka svetle na putu našeg života, rekao je Slobodan Dišović predsednik Udruženja potomaka ratnika 1912. – 1920.

Odlukom Skupštine opštine Vrnjačka Banja 30. januara 2019. godine, 6. oktobar, ustanovljen je kao datum od opštinskog značaja, koji se svečano obeležava u slavu i čast svih naših predaka koji su se hrabro borili i dali svoje živote za slobodu.



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar