Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Gradonačelnik Todorović: Nemački investitor uskoro počinje gradnju fabrike za oko 800 radnika

post-title
Foto: Press služba


Grad Čačak je uz saglasnost Vlade Republike Srbije potpisao ugovor sa nemačkim privrednim društvom PWO SEE d.o.o, koje je u vlasništvu nemačke kompanije PWO AG, koje će prema rečima gradonačelnika Miluna Todorovića, u narednih nekoliko meseci početi izgradnju fabrike u industrijskoj zoni u Preljini, u kojoj će po završetku, biti uposleno 800 radnika.

 

-Na predlog predsednika Republike i Privredne komore Srbije, predstavnici ovog velikog nemačog investitora su došli u Čačak. Vodili smo intenzivne razgovore, koji su trajali dve godine. Najviše je bilo reči o strukturi zaposlenih, jer su njima neophodni, pre svega, mašinski i elektro inženjeri. Takav kadar ćemo sigurno obezbediti, zahvaljujući i saradnji naših obrazovnih ustanova- Fakulteta tehničkih nauka, Mašinsko-saobraćajne škole i Tehničke škole – rekao je gradonačelnik Todorović.

 

Izgradnja fabrike sprovodiće se u fazama, a prva se očekuje već u narednih nekoliko meseci, kada bude završena projektno-tehnička dokumentacija. Gradiće se prvo proizvodna hala na površini od 15.000 metara kvadratnih, dok će u završnoj fazi fabrika biti na 60.000 metara kvadratnih. 

 

-U prvoj fazi u ovoj kompaniji će biti zaposleno oko 300 radnika. Prvih dvadesetak inženjera će proći edukaciju za rad u fabrici. Dolaziće nemački stručnjaci, ali će i naši zaposleni odlaziti u Nemačku na obuku. Oni će na početku biti locirani u prostoru nekadašnje Jugobanke, koju je Grad Čačak pribavio u vlasništvo, gde smo opremili jedan deo, od oko 300 metara kvadratnih, za njihove potrebe – rekao je Todorović.

Privredno društvo PWO SEE d.o.o. bavi se proizvodnjom delova i opreme za motorna vozila. Grupacija posluje u sektoru metalske industrije i poseduje pogone za proizvodnju delova za automobilsku industriju u Nemačkoj i Češkoj. Glavna tržišta plasiranja proizvoda su uglavnom zemlje Evropske unije, Kine i Meksika.

 

- Oni su već izvršili ugovaranje i isplatu oko 11 hektara zemljišta u industrijskoj zoni u Preljini. A nakon što završe projektno-tehničku dokumentaciju, Grad Čačak će zajedno sa Ministarstvom građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture izdati sve neophodne dozvole, kako bi počela izgradnja fabrike. Ovo je sjajna vest svakako, pogotovo za naše sugrađane, koji će moći da se zaposle u ovoj fabrici, gde će primanja biti izuzetno visoka. Pored toga, dolazak ovog investitora, podići će kvalitet u našoj, pre svega, izvozno orijentisanoj privredi – rekao je prvi čovek Čačka.



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar