Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Kraj pošasti, u Čačku više nema svinjske kuge: Ukinuto rešenje o proglašenju zaraženih i ugroženih područja

post-title
Foto: RINA


Čačak - Nakon nekoliko meseci od uvođenja, Uprava za veterinu Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede 23. oktobra ukinula je rešenja o proglašenju zaraženih i ugroženih područja od zarazne bolesti afričke kuge svinja kod domaćih svinja na teritoriji grada Čačka.

- Odluka o ukidanju doneta je u skladu sa važećim zakonima i propisima, situacija je sada stabilna, potvrđeno je za RINU.

Rešenje o proglašenju zaraženh i ugroženih područja obuhvatilo je reon od 30 čačanske bolesti, a situacija je tokom leta bila poprilično teška. Kod mnogih uzgajivača smanjen je stočni fond. Jedna od mera koja je preduzeta u prethodnom periodu na suzbijanju ove zarazne bolesti jeste evidentiranje svih gazdinstava na kojima se uzgajaju svinje i ažuriranje registara svinja na gazdinstvima kao i registracija neobeleženih grla.

- Na suzbijanju bolesti Afričke kuge svinja na teritoriji grada Čačka aktivno su radili Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i Uprava za veterinu, Veterinarski specijalistički institut iz Kraljeva čiji su radnici izuzetno angažovani na našem području, Republička veterinarska inspekcija, veterinarske stanice i ambulante, lokalna samouprava i lokalna javna komunalna preduzeća. Eutanazija zaraženih svinja se vršila bez odlaganja, dakle na licu mesta na gazdinstvima i tela ubijenih životinja se zakopavaju i vrši se detaljno čišćenje objekata i opreme sa kojom se radi”, kazao je ranije Aleksandr Maksimović, koordinator aktivnosti na suzbijanju Afričke kuge svinja na području Čačka.

RINA



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar