Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Grad Čačak četiri puta uvećao budžet za poljoprivredu

post-title
Foto: Mediaportal


Čačak - Pored subvencija koje država Srbija daje poljoprivrednicima, a koje su povećane i grad Čačak u poslednjih pet godina gotovo četiri puta povećao je izdavanja za poljoprivredu.

„Pre pet godina je budžet za poljoprivrednike bio 17 miliona, dok je danas taj budžet skoro 100 miliona dinara. To je rekord i nadam se da ćemo svake godine taj budžet povećavati. Uveli smo mnogo novih mera, vezanih i za mlade poljoprivrednike. Trenutno su u izradi ugovori, oko 700 njih će biti potpisano u narednih 15 do 20 dana o davanjima grada Čačka našim poljoprivrednicima. Imali smo meru za potsticaje pri nabavci mineralnih đubriva, jer je đubre na tržištu bilo skupo, pa smo mi u dogovoru sa gradonačelnikom izvršili povraćaj dela sredstava od kupovine tih đubriva. Preko 400 naših poljoprivrednika je konkurisalo i dobilo novac za kupovinu đubriva”, rekao je Dragan Štavljanin, predsednik Komisije za popdsticajna sredstva grada Čačka.

Štavljanin ističe da će ove godine podsticaj dobiti preko 700 domaćinstava, što, kako kaže, znači da će 700 gazdinstava kupiti nešto novo što će doprineti njihovoj poljoprivrednoj proizvodnji,

„Poljoprivrednici više ne kupuju polovnu mehanizaciju, jer zašto bi kupovali polovnu, kada grad Čačak daje polovinu sredstava za kupovinu nove mehanizacije. Naravno, dajemo i za farmere, za nabavku krava i teladi i muške i ženske, za pčelare. Faktički, dajemo za sve grane poljoprivrede”, kazao je Štavljanin.

Od naredne godine grad Čačak davaće 100 odsto povraćaja za kupovinu voćaka, čime će biti jedinstven u Srbiji.

„Najvrerovatnije će naši voćari koji budu proširivali svoje zasade šljiva i kajsija, od naredne godine, dobiti 100 odsto povraćaj za nabavku sadnica. Znači, koliko budu kupili sadnica toliko će grad Čačak vratiti novca”, istakao je Štavljanin.

GZS

 



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar