Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Potpisan ugovor o izgradnji stanova u Dositejevoj ulici u Kraljevu

post-title
Foto: Press služba


U zgradi Vlade Republike Srbije, ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture u Vladi Republike Srbije Goran Vesić, predsednik Privremenog organa grada Kraljeva dr Predrag Terzić i direktor firme „LJuba Invest“ iz Paraćina Bogoljub Milenović potpisali su Ugovor o izvođenju radova na izgradnji stambenog objekta 2 od 86 stanova i uklanjanju sedam oštećenih stambenih objekata u sklopu realizacije projekta stambene obnove od posledica zemljotresa u Dositejevoj ulici u Kraljevu - faza II.

Kako je, nakon potpisivanja Ugovora, istakao predsednik Privremenog organa grada Kraljeva dr Predrag Terzić, ovo je veliki dan za sve stanovnike naselja pored Gimnazije u Dositejevoj ulici u Kraljevu, ali i značajan dan za sve Kraljevčane. 

„Od zemljotresa koji se dogodio u novembru 2010. godine do danas stanovnici naselja u Dositejevoj ulici čekaju da budu izgrađeni njihovi stanovi. Prva zgrada sa 106 stanova je izgrađena, i to po svim modernim standardima gradnje, i novi stanari žive u stanovima koji su veći od njihovih prethodnih, a cena kvadrata za dodatnu površinu iznosila je svega 400 evra, što je daleko ispod tržišne cene“, rekao je Terzić.

„Verujem da će i nova zgrada sa ukupno 86 stanova biti izgrađena u predviđenom roku, da će gradnja biti kvalitetna i da će stanari da se usele u stanove koji će biti moderni i neuporedivo bolji u odnosu na prethodne u zgradama koje su izgrađene neposredno nakon Drugog svetskog rata“, rekao je nakon potpisivanja Ugovora predsednik Privremenog organa grada Kraljeva dr Predrag Terzić.     

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić je istakao da mu je posebno važno i značajno što se gradi ova zgrada u Dositejevoj ulici u Kraljevu, u kojoj je i sam odrastao. 

„Veoma mi je drago što smo uspeli da ovaj projekat, koji jedno vreme, iz različitih proceduralnih razloga, nije rađen onom dinamikom kojom smo očekivali, pokrenemo i završimo drugu fazu. Čekaju nas i treća i četvrta faza kako bi čitav projekt bio završen. Građankama i građanima Kraljeva mogu da obećam da će to ići brže i efikasnije jer to je obaveza i ti ljudi suviše dugo čekaju na svoje stanove, bez obzira na to što su ti stanovi bolji i što su dobili veoma povoljne uslove“, kazao je ministar Vesić. 

Kako je naglasio, već u ponedeljak će početi pripremni radovi, a rok za izgradnju je 20 meseci. 

„Upućujem molbu kompaniji da izgradi ovu zgradu u roku, a mi ćemo stvoriti uslove za sledeće faze kako bi nastavili sa izgradnjom stanova onako kako je obećano građankama i građanima Kraljeva“, rekao je ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić, uz napomenu da će se treća i četvrta faza raditi znatno efikasnije i brže, u saradnji sa Gradom Kraljevom.

Prva javna nabavka za izvođenje radova u okviru druge faze završena je još u avgustu 2021. godine, ali od tada radovi nisu započeli. Kada je prva javna nabavka završena, prvoplasirani nije želeo da potpiše ugovor jer je došlo do naglog skoka cena građevinskog materijala, a porasla je i cena radne snage. Ni drugoplasirani nije želeo da potpiše ugovor, pa je na sastanku u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture pokušano da se pronađe zakoniti način da se potpiše ugovor kako bi radovi konačno počeli i kako bi stanovnici Dositejeve ulice mogli da se presele u novu zgradu. Jedino moguće rešenje bilo je raspisivanje novog tendera, za šta je bila neophodna saglasnost Razvojne banke Saveta Evrope. Po dobijenoj saglasnosti, raspisana je nova nabavka i kada je, nakon brojnih žalbi na tendersku dokumentaciju, završena javna nabavka, usledila je ponovna žalba, koja je konačno odbijena, tako da je sada, potpisivanjem Ugovora, došlo do nastavka procesa izgradnje druge zgrade u Dositejevoj ulici.



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar