Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



U Čačku obeležen Dan nauke i tenološkog razvoja - “Srbija zemlja nauke, zemlja inovacija”

post-title


U okviru manifestacije Dan nauke i tehnološkog razvoja koju je organizovalo Ministarstvo nauke, tehnološkog razvoja i inovacija predstavljen je projekat Srbija zemlja nauke, zemlja inovacija. Iz Ministarstva je najavljeno proširenje, u prvom kvartalu sledeće godine, postojećeg Naučno tehnološkog parka u Čačku, domaćina gostima iz Beograda. Cilj projekta Srbija, zemlja nauke, zemlja inovacija je predstavljanje Čačanima svih mogućnosti gde mogu da se prijave kako bi realizovali svoje naučne ideje i uspostavili saradnju sa resornim ministarstvom.

 ,,Proširenje Naučno tehnološkog parka u Čačku biće značajno za čitavu Zapadnu Srbiju.
Doprineće kako inovacionom, tako i naučnom razvoju“, rekao je na promociji projekta posebni savetnik ministarke nauke i tehnoloških inovacija, Jovan Milić. Novi prostor NTP-a obuhvatiće površinu veću od 12 hiljada kvadratnih metra.


,,Mislimo da će taj prostor biti na ponos vas, kao građana Čačka. Sa druge strane značiće inovacionom razvoju ovog dela Srbije, ali će takođe fokus biti i na nauci u novom delu NTP-a u Čačku. Od osnivanja kroz Fond za inovacionu delatnost podržano je više od 1500 kreativnih ideja čija je vrednost 73 miliona dinara“, rekao je Milić.

Fond za nauku finansirao je oko 300 predloga sa više od 49 miliona dinara. ,,Poenta i osnovni cilj ove naše današnje posete jeste da predstavimo Čačanima sve mogućnosti i prilike gde oni mogu da se prijave i sarađuju sa Ministarstvom nauke i tehnološkog razvoja“, rekao je Milić.

Iako je od osnivanja Naučno tehnološkog parka u Čačku mnogo urađeno na inovacionom i drugom polju, direktor Mirko Pešić očekuje još brži razvoj od dosadašnjeg. Najavljuje proširenje usluga i saradnje sa brojnim ustanovama. ,,Povezivanje našeg Naučno-tehnološkog parka i proširenje našeg uticaja ide i na šest regionalnih, inovacionih startap centara. Dakle sa njim a ćemo intenzivno raditi početkom sledeće godine i nadam se narednih mnogo godina kako bi razvili njihove aktivnosti i uticaj nauke, tehnološkog razvoja i inovacione delatnosti učinili dostupnim i u tim delovima naše države. I pored šest inovacionih startap centara doneta je odluka i zaključeni su ugovori o finansiranju tri inovaciona inkubatora”, rekao je Pešić. 

Naglašavajući dobru saradnju Naučno tehnološkog parka sa Ministarstvom nauke i tehnoloških inovacija , savetnik ministarke je rekao da je pogrešna percepcija samo vezivanje naučno tehnoloških parkova za izdavanje prostora stanarima, privrednim subjektima. Njihova uloga je mnogo veća, posebno na polju inovacija i nauke. ,,Naučno- tehnološki parkovi pružaju mentorsku podršku stanarima, povezuju te ljude, pomažu im svojom ekspertizom. Tako da, naravno jedan od delova njihovog rada vezuje se za izdavanje prostora, ali imaju i drugu namenu, posebno sada u doba veštačke inteligencije i mnogo više ćemo sa naučno tehnološkim parkovima raditi na primeni veštačke inteligencije u savremenom poslovanju”, rekao je, između ostalog Jovan Milić.


,,Promocija projekta Srbija zemlja nauke, zemlja inovacija ima veliki značaj za grad Čačak”, rekao je zamenik gradonačelnika Čačka Vladan Milić.

Podsetio je da je i lokalna samouprava sa Vladom Srbije investirala u razvoj NTP-a. Grad je verovao, kazao je, u ovaj centar, kada je bilo i onih koji su sumnjali u njegov opstanak i istakao da će i dalje grad nastaviti da podržava i ulaže u napredak Naučno tehnološkog parka.

Dan nauke i inovacija održan je u Muzičkoj školi. To je bila prilika i da se na izložbi, u okviru manifestacije, predstave mladi inovatori iz ustanova sa kojima Naučno tehnološki park godinama sarađuje. Male robote, knjige, istraživačke radove prikazali su Fakultet tehničkih nauka, Agronomski fakultet, čačanski Institut za voćarstvo i Mašinsko saobraćajna škola .

Ifnopress

Foto: Infopress



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar