Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



U novom budžetu Opštine Lučani više novca za puteve, poljoprivredu i vodosnabdevanje

post-title
Foto: Mediaportal


Skupština opštine Lučani je danas održala svoju 14. sednicu na kojoj su odbornici razmatrali,između ostalog, budžet opštine Lučani za narednu godinu kao i programe i planove rada opštinskih i regionalnih javnih preduzeća i ustanova. Odbornici su najpre razmatrali a zatiim i većinom glasova usvojili odluku o budžetu opštine Lučani za narednu 2024. godinu u kojoj se, između ostalog navodi da je planirani budžet za 2024. godinu projektovan u vrednosti od 1.406.961.725,00 dinara. Očekivani poreski prihodi iznose oko 990 miliona dinara, od čega je porez na dohodak oko 806 miliona i porez na imovinu oko 127 miliona dinara. U okviru odluke o budžetu naveden je i plan rashoda po programima u ukupnoj vrednosti od 1.446.281.296,00 dinara, i to za: energetsku efikasnost 10,3 miliona, razvoj sporta i omladine 19 miliona, razvoj kulture 52 miliona, zdravstvenu zaštitu 10,7, socijalnu zaštitu 112, srednje obrazovanje 46, osnovno obrazovanje 95, predškolsko obrazovanje 133 miliona, saobraćajnu infrastrukturi 306, zaštitu životne sredine 38, razvoj turizma 33, poljoprivredni i ruralni razvoj 60 miliona dinara, komunalne delatnosti 55, stanovanje, urbanizam i prostorno planiranje 12, opšte usluge lokalne samouprave 277 miliona dinara…

 

Od značajnijih kapitalnih izdvajanja budžetom je planirano: 10 miliona za izgradnju Doma kulture u MZ Đerać, šest miliona za izgradnju dečijih igrališta, 20 miliona za održavanje objekata u javnoj svojini, 10 miliona za zelenu pijacu u Lučanima, 240 miliona za rekonstrukciju vodovodne mreže u Lučanima i magistralnog voda Puhovo, dva miliona za zaštitu Rćanske pećine, 80 miliona za izgradnju pešačkih staza, trotoara, ulične rasvete u Lučanima, 180 miliona za rekonstrukciju OŠ u Lučanima, 11 miliona za uređenje atarskih puteva u Guči i Gornjoj Kravarici, 33 miliona za zamenu kotlarnica, 42 miliona za rekonstrukciju saobraćajnica i mosta na trasi Lučani – Dljin, 15 milion za izgradnju mostova, 17 miliona za održavanje terena u OŠ u Guči, 12 miliona za branu Svračkovo, pet miliona za završetak hale u Lučanima, 15 miliona za parterno uređenje SŠ u Lučanima, dva miliona za verske zajednice i tri miliona za udruženja građana.

 

Odbornici su na sednici doneli odluku o lokalnim komunalnim taksama na isticanje firme na poslovnom prostoru i za držanje motornih drumskih i priključnih vozila, osim poljoprivrednih vozila i mašina. Doneta je i odluka o utvrđivanju prosečnih cena kvadratnog metra nepokretnosti za utvrđivanje poreza na imovinu, kadrovski plan Opštinske uprave, kao i odluke o pokretanju postupka pribavljanja nepokretnosti u javnu svojinu. Skupštinski odbornici su usvojili i devetomesečne izveštaje o poslovanju regionalnih preduzeća „Rzav“ Arilje i „Duboko“ Užice kao i plan rada za 2024. godinu javnog preduzeća za vodosnabdevanje. Data je i saglasnost na godišnji program rada predškolskeustanove „Naša radost“ za radnu 23/24. godinu i doneto rešenje o odobravanju upisa manjeg, odnosno najviše 20% većeg broja dece od propisanog normativa u jaslenim grupama. Na sednici je data i saglasnost na programe rada i finansijske planove opštinskih javnih preduzeća i ustanova i to: JP „Dragačevo putevi“, JKP „Komunalac“, Kulturni centar, Turističku, Biblioteku, Dom zdravlja za narednu godinu. Saglasnost je data i na plan rada Crvenog krsta opštineLučani i Dobrovoljnog vatrogasnog društva MZ Guča.

 



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar