Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Predstavnici Ambasade Japana i Ministarstva zdravlja u poseti Gradu Kraljevu

post-title
Foto: Press služba


Prvi sekretar Ambasade Japana u Republici Srbiji gopodin Vataru Jokohama i pomoćnica ministarke Ministarstva zdravlja dr Dragana Vujičić, sa saradnicima, posetili su grad Kraljevo i zajedno sa predsednikom Privremenog organa dr Predragom Terzićem obišli kraljevački Dom zdravlja i izuzetno značajnu donaciju Vlade Japana ovoj ustanovi. Kao podršku unapređenju zdravstvenog sistema u Republici Srbiji, a u okviru realizacije Projekta „Opremanje Doma zdravlja Kraljevo ambulantnim vozilom i medicinskom opremom“, Vlada Japana obezbedila je 76.410 evra za nabavku tri stomatološke stolice i jednog ambulantnog vozila.

U ime Grada Kraljeva, predsednik Privremenog organa dr Predrag Terzić podsetio je da Japan već godinama odnosno decenijama pomaže Republici Srbiji. 

„Donacije Vlade Japana u Srbiji su mnogobrojne. Pored drugih gradova u našoj zemlji, Japan je pomogao i Gradu Kraljevu, pogotovo u periodu nakon zemljotresa novembra 2010. godine, a pomogao je i našem Domu zdravlja“, kazao je Terzić. 

Prema njegovim rečima, prilikom obilaska Odeljenja za stomatologiju, u kojem se već koriste stomatološke stolice, koje su poklon Vlade Japana, od stomatoloških sestara i lekara predstavnici Ministarstva i Ambasade mogli su da čuju da se radi o veoma značajnoj opremi koja ima mnoge nove mogućnosti u odnosu na dosadašnju zastarelu opremu. 

„Verujem da će nova oprema značiti svim pacijentima, a pogotovo deci koja dolaze na Odeljenje stomatologije. Vlada Japana obezbedila je i ambulantno vozilo, koje se već koristi, i mnogo znači svim pacijentima sa teritorije našeg grada. Teritorija Kraljeva je najrazuđenija u Srbiji i naši vozači, lekari i medicinske sestre nekada odlaze i čitavih 100 kilometara do pacijenata, a pored toga, neophodno je svakodnevno prevoziti bolesnike i do Kragujevca ili Beograda, zato naša vozila prelaze znatno više kilometara nego vozila u manjim mestima u Srbiji, pa ih je neophodno zanavljati“, pojasnio je Terzić, pa podsetio i da je jedno vozilo poklon našeg dobrotvora iz Kanade Milomira Glavčića, koji je uvek pomogao i Kraljevu i Raški, i ne samo našim institucijama, već i građanima. 

Predsednik Privremenog organa Grada izrazio je ogromnu zahvalnost Vladi Japana na svemu što je učinila ne samo za Srbiju, nego i za Grad Kraljevo, pa izrazio uverenost da će se u budućnosti ova saradnja i prijateljstvo još više razvijati.

Gopodin Vataru Jokohama, prvi sekretar Ambasade Japana u Republici Srbiji, pojasnio je da je donirana oprema, usled nedostatka pouzdanog i kompletno opremljenog vozila za reanimaciju, čime je ugrožavano pružanje hitne zdravstvene zaštite, kao i zastarelosti stomatoloških stolica koje su uzrokovale ometanje rada odeljenja, bila zaista preko potrebna kraljevačkom Domu zdravlja. 

„Nakon obilaska Doma zdravlja uveren sam da je ova donacija obezbedila pružanje pravovremene zdravstvene zaštite i poboljšanje zdravstvenih uslova u gradu Kraljevu i okolini, kao i bolje uslove za rad medicinskih radnika. Japan i Srbija su dve zemlje koje pomažu jedna drugoj u teškim vremenima. Japanski narod se i dalje seća pomoći Srbije posle katastrofalnog zemljotresa i cunamija 2011. godine. Verujem da i građani Kraljeva pamte pomoć Japana nakon zemljotresa koji je pogodio vaš grad. Japan je tada finansirao rekonstrukciju zgrade Crvenog krsta Kraljevo, kao i rekonstrukciju zgrade OŠ ′Dimitrije Tucović′. Kao pravi prijatelji, sa prijateljskim vezama dugim više od 140 godina, Vlada Japana će i ubuduće podržati razvojne strategije Vlade Srbije sa fokusom na obezbeđivanje osnovnih potreba stanovništva. Iskreno se nadam da će prijateljstvo između dva naroda, a posebno Kraljeva i Japana, tokom vremena samo jačati“, poručio je prvi sekretar Ambasade Japana u Republici Srbiji.

Zahvalnost Vladi i Ambasadi, kao i narodu Japana, na donaciji koja je deo dugogodišnje kontinuirane i nesebične podrške Japana Srbiji i srpskom zdravstvu, a što nedvosmisleno govori o velikom poštovanju i prijateljstvu između naših država i naroda, izrazila je i pomoćnica ministarke zdravlja dr Dragana Vujičić.

„Poslednjih godina država ulaže značajna sredstva u poboljšanje našeg zdravstvenog sistema i nastavićemo tim pravcem kroz izgradnju i adaptaciju objekata, kupovinu najsavremenije medicinske opreme, kroz zapošljavanje najboljih studenata, diplomaca, učenika i poboljšanje materijalnog položaja zaposlenih. Ovakve vrste pomoći su nešto što nam daje vetar u leđa i čini naše prijateljstvo još stabilnijim“, izjavila je dr Vujičić.

 V.D. direktora Doma zdravlja Kraljevo dr Mirjana Krčevinac zahvalila je Ambasadi Japana na ovoj ogromnoj donaciji koja je značajno doprinela ne samo kraljevačkom Domu zdravlja, nego i zdravstvu sveukupnog stanovništva. Ona je podsetila i na to da u proteklih nekoliko godina Ministarstvo zdravlja svesrdno radi na tome da se status i položaj zdravstvenih radnika i ustanova, kako u opremi, tako i u kadrovima, iz dana u dan poboljšava. Kako je istakla, kraljevački Dom zdravlja, koji je nekoliko godina primer dobre prakse u kanadskom projektu reforme primarne zdravstvene zaštite, prepoznat je kao vodeći u Srbiji sa veoma uspešnim brojnim projektima.

„Ova donacija je vrlo značajna i vredna za naše stanovnike. Hvala Ambasadi i japanskom narodu što su naš Dom zdravlja prepoznali kao dom zdravlja kojem je neopodna pomoć u vidu stomatološke opreme i reanimobila u službi hitne medicinske pomoći, koja zaista radi težak posao na terenu od 1.500 kilometara kvadratne površine sa 120.000 stanovnika i broji oko 28 ambulanti“, istakla je dr Krčevinac, zahvalivši Ministarstvu zdravlja i Gradu Kraljevu, koji je uvek pružao podršku u realizaciji projekata u oblasti zdravstva.

 Ukupan iznos pomoći Vlade Japana kroz projekte za osnovne potrebe stanovništva - POPOS u Srbiji, uključujući i ovu donaciju, od 1999. godine iznosi više od 16.000.000 evra, dok ukupan iznos japanske pomoći Republici Srbiji, u toku istog perioda, premašuje 511.000.000 evra. Vlada Japana pruža finansijsku pomoć neophodnu za sprovođenje projekata koji će doprineti ekonomskom i socijalnom razvoju zemlje najpre u oblasti životne sredine, zdravstvene zaštite, obrazovanja i socijalne zaštite. Ove donacije imaju za cilj da podrže društveni razvoj kroz projekte za osnovne potrebe stanovništva, a od 1999. godine u Republici Srbiji realizovan je 251 POPOS projekat.



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar