Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Kraljevčanka na svetskoj smotri znanja iz engleskog jezika osvojila 14. mesto

post-title
Foto: Press služba


Kraljevčanka Anđela Muždeka, učenica Osnovne škole „Jovan Cvijić“ u Sirči, kao jedna od predstavnica našeg Grada i zemlje, osvojila je zavidno 14. mesto na „Nіrro“ olimpijadi iz engleskog jezika u Rimu. 

Na postignutom uspehu mladoj Anđeli čestitao je i predsednik Privremenog organa grada Kraljeva dr Predrag Terzić, istakavši da je zaista neverovatan uspeh da učenica šestog razreda osvoji čak 14. mesto na svetskom takmičenju iz engleskog jezika. 

Prema njegovim rečima, čak 83.000 dece iz čitavog sveta učestvovalo je na ovogodišnjem takmičenju, a Anđela je, najpre, uspela da se plasira u finale, azatim i da se među  223 finalista izbori za visoko plasiranu 14. poziciju.

„To je kao da osvojite svetsko prvenstvo u nekom sportu. Zamislite da od 83.000 dece neko bude 14. i to je uspelo dete iz Kraljeva, iz malene Sirče, i to je Anđelin uspeh, ali i njene porodice, učitelja, nastavnika, kao i njenih školskih drugova koji su jako ponosni na nju“, naglasio je Terzić.

Kako je podsetio, prethodnih nekoliko godina mnogo je uloženo u školu u Sirči i ona danas izgleda potpuno drugačije u odnosu na period od pre sedam ili osam godina. 

„Grad je obezbeđivao sredstva, ali i direktor i nastavnici su se trudili da dodatno obezbede novac kako bi ove prostorije danas bile funkcionalne za svu decu iz Sirče. Važno je imati dobre uslove, ali treba imati i dobru decu koju možete da učite, a deca iz Sirče su izuzetna i uspešna“, poručio je predsednik Privremenog organa grada Kraljeva. 

Prema rečima Anđele Muždeke, koja planira da jednog dana postane nastavnica engleskog jezika ili programer, takmičenje samo po sebi nije bilo previše teško, jedino joj je gramatika malo zadavala muke. Iz Italije je, osim dobrog plasmana, ponela i divne uspomene i nova prijateljstva, koja je stekla tokom takmičenja. 
 Profesorka engleskog jezika Radica Tomić, koja je bila Anđelina podrška tokom pripreme i takmičenja, istakla je da je ovaj uspeh nije iznenadio jer je Anđela u prvi razred došla sa predznanjem engleskog jezika koji je bilo nemoguće ne primetiti, a još od trećeg razreda učestvuje na ovom takmičenju i uvek joj je malo falilo do samog finala, za koje je, ove godine, uspela da se izbori. 

„Anđela se takmičila u kategoriji ′hippo 1′, jer je u tom trenutku bila učenica petog razreda, u kojoj je bilo 23.000 dece, od kojih je 52 učesnika došlo do samog finala. Poneli smo divne uspomene iz Rima, takmičenje je odrađeno kako treba, a imali smo i nezaboravno druženje učenika sa nastavnicima i učenika sa učenicima jer su sva deca bila smeštena u istom hotelu, gde su imali priliku da međusobno komuniciraju i sklope divna prijateljstva“, kazala je profesorka Tomić.
Direktor OŠ „Jovan Cvijić“ Ivan Radosavljević ističe da je ponosan što učenici, koja broji 107 učenika u redovnoj nastavi i 101 polaznika osnovnog obrazovanja odraslih, zajedno sa nastavnicima škole, postižu odlične rezultate na brojnim takmičenjima. 

„Prošle godine učenik osmog razreda naše škole Pavle Igrutinović osvojio je drugo mesto na Republičkom takmičenju iz srpskog jezika i jezičke kulture, a Anđela Muždeka, sada učenica šestog razreda, plasirala se u svetsko finale međunarodnog takmičenja iz engleskog jezika – ′Nіrro′, koje je održano u Rimu ove godine. Izuzetno sam ponosan na sve svoje učenike i zaposlene u školi i iskreno verujem da će ovaj svetski uspeh učenice iz jedne male seoske škole postati inspiracija i drugim učenicima da veruju u sebe i svoje znanje i da nikada ne odustaju od svojih ciljeva i snova“, poručio je Radosavljević.

Kako je podsetio, tokom prethodnih pet godina dosta je uloženo u OŠ „Jovan Cvijić“, a jedna od najvrednijih investicija je zamena spoljašnje i unutrašnje stolarije, vrednosti više od 4,5 milona dinara, za koju je 1,5 milion dinara obezbedila lokalna samouprava, a preostala sredstva kroz mere oportuniteta obezbedilo je Ministarstvo pravde. Osim toga, sanirani su svi toaleti i podovi, kako u učionicama, tako i u hodnicima. Završena je sanacija dela objekta koji je bio oštećen u zemljotresu. Takođe, otvorena su dva nova kabineta u koje je uloženo 2,7 miliona dinara, a nakon toga, urađeni su i keramički radovi u celoj školi čija vrednost iznosi 2,8 miliona dinara. U ovoj budžetskoj odnosno kalendarskoj godini, prema rečima direktora, škola je radila na energetskoj efikasnosti u šta je uloženo više od 2.700.000 dinara.

„Global Hippo“ asocijacija je, kao neprofitna organizacija, osnovana 2012. godine i kao najveće jezičko takmičenje na svetu održava se u više od 60 država sveta, a u Srbiji se organizuje već 12 godina. Glavni cilj je promocija značaja znanja engleskog jezika, stvaranju i negovanju prijateljskih odnosa, razvoja takmičarskog duha i osećaja učestvovanja, a prvenstveno, ljubavi ka jeziku kod dece. Finale međunarodne olimpijade tradicionalno se održava u Rimu, a najbolji od najboljih učesnika imaju priliku da svoje znanje engleskog dokažu kroz tri oblasti - razumevanje slušanja, čitanja i upotreba jezika. Takmičenje se sastoji iz sledećih kategorija – baby hippo (učenici 1. razreda osnovne škole i mlađi), little hippo (učenici 2. i 3. razreda osnovne škole),  hippo  1 (učenici 4. i 5. razreda osnovne škole), hippo  2 (učenici 6. razreda osnovne škole),  hippo  3 (učenici 7. i 8. osnovne škole),  hippo  4 (učenici 1. i 2. razreda srednje škole) i hippo  5 (učenici 3. i 4. razreda srednje škole) .



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar