Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



UMMR: Nova medijska strategija ostavlja novinare bez posla? Samo odabrani će preživeti

post-title


Povodom turbulentnih dešavanja na medijskom nebu Srbije, Udruženje medija i medijskih radnika u svom saopštenju ističe da je još uvek u dubokom sećanju sunovrat medijske scene koja se odigrala 2008. godine kada je na hiljade poslenika javne reči i stotine medijskih kuća, preko noći ostajalo bez posla i otišlo u sunovrat. Medijske kuće prodavane su u bescenje, a sada nam se sprema nova giljotina i mnogi neće preživeti.

- Teško je to bilo gledati, nikada u istoriji se tako nemilosrdno nije rušila medijska scena kao tih godina. Dugačak je spisak medija koji su zauvek nestali, koje su politički i tajkunski moćnici kupovali pošto zašto, a onda novinare i medijske radnike preko noći slali kući. Mnogi su završili nigde, u trafikama, u malinjacima snalazeći se i potucajući se od nemila do nedraga. Izdala su nas tada, kako sebe nazivaju reprezentativna medijska udruženja (ko ih je proglasio reprezentativnim Boga pitaj), a pre svega greh na duši nosi UNS, a od UNSA, ANEMA i satelita nije bilo ni za očekivati da nas zaštite i zna se šta im je bio zadatak. Ista ekipa ponovo nam sprema „medijsku giljotinu” pod plaštom novog medijskog zakona, rekao je Gvozden Nikolić predsednik UMMR.

On dodaje da nikada najveći deo medijske zajednice neće prihvatiti protivustavni ulazak Saveta za štampu u zakonske odredbe.

- Student na prvoj godini prava zna da se radi o klasičnoj diskriminaciji. Po kom osnovu su baš ti morali u zakon ?! I to oni koje su osnovali isti oni koji su ćutali kada su mediji „kasapljeni” i koji su doneli jedan zakon na koji su opet oni kukali kako ne valja, pa su ga sada sa naknadnom pameću sredili po svojoj meri!? Svi znamo da je to nametnuto i nama i državi. Jasno je i šta im je zadatak i ovih dana već postaje vidljivo. Nije im odgovarao pravilnik projektnog finansiranja koji su opet sami doneli, sada ga opet sami menjaju i naravno u svoju korist, a za „naše dobro”. Sada će se projekti pisati on-line, ne bi me iznenadilo da ih ocenjuje neko iz Brisela i pitam hoće li stručni ocenjevači opet biti neki Gruhonjić, Gaši, Skroze itd..? Već vidim da svi oni imaju najviše „bodova” i da su najstručniji, kaže Nikolić.

Ističe da želi da utiče na kolege kako bi skrenuo pažnju javnosti na ovaj očigledan problem.

- Skrećem pažnju medijima i kolegama koji se pošteno i patriotski i profesionalno bave ovim poslom da se moramo suprostaviti tim „stručnjacima” koji će nam uskoro krojiti i kapu i odelo. Toliko će se pobrinuti da nam pomognu da mnogi njihove pravilnike nećemo preteći, a oni će napredovati na bodovnoj listi..!Cilj je medijsko ropstvo.Šta je namera svega jasno je svima nama. Na medijskom nebu Srbije treba da ostanu mediji koji će se baviti „istraživačkim i objektivnim informisanjem”, gde će meta biti država, gde će se slati mračna medijska slika o našoj otadžbini i nama kao narodu. Puniće nam glavu sa „istraživačkim temama” u kojoj će nam se zgaditi sopstvena država, a zaključak bi bio da ne vredi ništa, da je sve mafija oko nas i da ne treba da postojimo, već da o nama treba da se staraju „umni” ljudi sa zapada... Neću u tome da učestvujem, skrećem pažnju na ono što nam sledi i vreme će pokazati da li sam u pravu jer spuštao sam se ja niz njino uže, umalo se uže ne pretrže..! Živela SRBIJA, poručuje predsednik Udruženja medija i medijskih radnika, Gvozden Nikolić.



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar