Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Čačani  umereno  konzumirali   hranu   i  piće tokom  praznika,  kažu  lekari 

post-title
Foto: Infopress


Tokom novogodišnjih i božićnih praznika građani su umereno konzumirali i hranu i piće. Zahvaljujući tome nije bilo neuobičajenog broja poziva Službe hitne pomoći. Uglavnom su se javljali hronični bolesnici zbog pogoršanja stanja, a bilo je sporadičnih slučajeva javljanja zbog pada, kaže načelnica Službe hitne pomoći.

Građani su uglavnom bili disciplinovani tokom novogodišnjih i božićnih praznika . Nisu preterano konzumirali začinjenu , masnu hranu, a umereni su bili i u piću. Kažu, valja nazdraviti , i otići sa slavlj a u onakvom stanju kakvom se i došli, mada je to teško u većini slučajeva. ,, Znam da smo mi iz krajeva gde je uvek bio prisutan alkohol.Kao dete sam to vićala i kod mojih starih baka i deka, kod mojih roditelja. Za normalne ljude kao što je u jelu i u piću potrebna jedna mera, tako je i alkohol prisutan u granicama kolko to zaslužuje da ljudi mogu kakvi dođu takvi i da odu. Nikakva preterivanja, treb a nazdraviti , to je jedan običaj koji ne bi trebalo da se ukine”, rekla nam je jedna dama srednjih godina. Drugi sugrađanin nam je rekao da je antialkoholičar i ne pije uopšte za razliku od njegovog društva gde većina pije. ,,Mora da se vodi računa”, iskreno nam je kazao još jedan sugrađanin uz komentar da ako je više ne valja , kao i da ne valja ako je i malje , zato treba pojačati dozu . Ima i onih koji piju po jednu čašicu ljute rakije uz kafu svaki dan i to je to, saznali smo. 

Rezultat umerenosti je i manje posla za dežurne ekipe Službe hitne pomoći. Skoro da je stanje bilo redovno kao običnim danima, kažu u ovoj službi. Šta je razlog nisu sasvim sigurni. Najvažnije je što nije bilo mnogo intervencija pa su se praznici mogli dočekati u malo opuštenijoj varijanti, ako se ovaj termin može uopšte upotrebiti za stalno odgovorne i mobilne ekipe zdravstvenih radnika . ,, Dobro je da je ovako. Možemo reći da smo imali relativno mirne praznike , odnosno nije ništa upečatljivo u odnosu na naš svakodnevni posao. Pretpostavljam da je ipak umerenost u hrani i piću bila najznačajnija. Da li zbog saveta koje naravno svi lekari uvek daju ili je kaznena politika ili je razlog bila i kaznena polituika vezana za vožnju pod dejstvom alkohola, ali možemo reći da smo imali mirne praznike”, rekla je dr Jelena Todorović, načelnica Službe hitne pomoći u Čačku. Doktorka Todorović kaže da se ranije dešavalo, danas ređe, da su i maloletne osobe zloupotrebljavale alkohol zbog čega su se javljali često značajniji zdravstveni problemi koji mogu da ugroze život neke osobe.  

U vreme slavlja dopušten je i izvestan stepen tolerancije . Kod zdravih osoba starijih od 18 godina jedno do dva pića neće načiniti nikakav problem u toku slavlja , kažu lekari. I pored toga trebalo bi da budu obazrivi oni građani koji sedaju za volan jer se mogu javiti problemi u saobraćaju, apeluju nadležni.  

Infopress



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar