Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Ozimi  usevi  na  području Moravičkog  okruga  u  dobrom  stanju,  kažu  agronomi

post-title
Foto: Infopress


Ozimi usevi su u prilično dobrom stanju , ali su i osetljiviji pa bi moglo da dođe do neželjenih posledica ako bi bilo golomrazice i niskih temperatura bez snega , kažu poljoprivredni stručnjaci nadajući se da do toga neće doći. Dodaju da su trenutne vremenske prilike idealne za pšenicu, ječam , ovas i valjalo bi da potraju u narednih mesec i po dana kada sledi prihrana. Na području Moravičkog okruga, gde je setva obavljena u optimalnom roku, ovim ratarskim kulturama je zasejano između 12 i po i 13 i po hiljada hektara što je na nivou višegodišnjeg proseka. 

Setva ozimih useva na području Moravičkog okruga je obavljena u optimalnom roku jer su vremenske prilike to dozvoljavale . Međutim , savetodavac u PSSS Čačak Milan Damljanović kaže da je produženi topao period doveo do toga da su biljke razvijenije nego što bi trebalo da budu u ovom periodu. ,, Ako budu normalni klimatski uslovi neće imati nikakvih problema. Bilo bi nezgodno da temperatura bude niska bez snega i tada bi moglo da dođe do oštećenja, naročito kod ječmova. Druge kulture su otpornije , ali se nadam da do toga neće doći”, kaže Dmljanović.   

Niske tempertaure kakve imamo ovih dana, sve do – 10, 15 ne mogu da nanaesu štetu usevima naročito u Moravičkom okrugu gde nema jakih vetrova, ističe Damljanović. Idealno bi bilo da se za razvoj ozimih kultura u narednih mesec do mesec i po dana zadrži vreme sa temperaturom od – 5 do plus 5 stepeni celzijusa. ,, Moderna selekcija je dovela do toga da su skoro sve sorte pšenice, one koje se gaje poslednjih 30-tak godina , otporne na temperature i do – 25. Tako da neće doći do nikakvih šteta. Raž je sama po sebi otporna, tritikale takođe, ječmovi su nešto osetljiviji, oni trpe temperaure do -15 bez nekih znatnijih oštećenja. Dolazi do pojave žutila naročito na onim mestima gde su povrine iznad ostalog dela useva i ako dođe do nekih jačih vetrova dolazi i do pojave žutila, ali ne do izmrzavanja biljaka, ne do nikakvih šteta , tako da je ovakvo vreme idealno”, priča Damljanović.   

Kraj februara je vreme za prihranu zbog toga što su biljke , između ostalog , usled blage zime do sada, uglavnom potrošile hranu iz zemljišta, naglašava naš sagovornik objašnjavajući i zbog čega su se ratari bradovali snegu oko Božića. ,, Znamo i da se pod ove kulture malo daje mineralnih đubriva tako da će sigurno doći do depresije hraniljivih materija u zemljištu u ovom periodu i onda je neophodno da se prihrani pšenica . Mi ovde na našem području preporučujemo kan i an. To su neke količine od 200 do 300 kilograma po hektaru tako da bi to neizostavno moralo da se primeni na onim parcelama gde je izraženiji nedostatak, jednokratno. Međutim, u svakom slučaju bolje je da se dvokratko primeni. Dve trećine u prvom navratu, zatim da se u periodu od 10- 15 dana vidi kako izgleda parcela i da se u onim delovim a gde je potrebno doda još jedna trećina”, rekao je Damljanović. 

Damljanović savetuje proizvođače da u ovom periodu obiđu parcele i pogledaju da li su glodari pričinili štetu usevima , mada kaže , do sad nije bilo prijavljenih slučajeva i nema razloga za brigu.   

Inače , od oko 13 i po hiljada hektara, koliko je na području Moravičkog okruga zasejano ozimim usevima, pšenica je na površini od oko 8 hiljada i 800 hektara, oko dve i po hiljade hektara je pod ječmom , hiljadu i po hektara je ovsa , oko 300, 400 hektara raži i tritikalea je na oko 1000 hektara. To je opet, kako kaže Damljanović, na nivou višegodišnjeg proseka. Razlike su u setvenim površinama male jer se ozime kulture i strnine na našem području ne gaje iz neke ekonomske dobiti, već iz drugih razloga poput održavanja plodnosti zemljišta, plodoreda, higijene zemljišta, stočne ishrane , ali i navike d a poljoprivrednici imaju sopstveno žito.

Infopress



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar