Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



U kraljevačkom Porodilištu i na Božić devojčice „vode“

post-title
Foto: Press služba


Pored troje kraljevačkih mališana koji se rode s početka nove kalendarske godine, i tri nova stanovnika našeg grada koji na svet dođu na praznik rođenja novog života – Božić, od Grada Kraljeva dobijaju darove – podsetio je predsednik Privremenog organa grada Kraljeva dr Predrag Terzić prilikom uručenja poklona.
Poštujući epidemiološke mere, poseta Porodilištu i obilazak beba i razgovor sa njihovim mamama su i ovog puta izostali, tako da su, umesto radosnih majki, poklone Grada – poklon-čestitke i bukete cveća, od predsednika Privremenog organa dr Predraga Terzića preuzeli zaposleni u Porodilištu odnosno Opštoj bolnici „Studenica“ Kraljevo, koji će ih predati mamama jednog dečaka i dve devojčice.

Roditelji će vaučere u Apotekarskoj ustanovi, na teritoriji našeg grada, ali i u opštinama Vrnjačka Banja i Raška, za kupovinu neophodnih potrepština za novorođenče, moći da iskoriste do kraja narednog meseca.

Terzić je roditeljima dečaka i devojčice koji su obradovali svoje roditelje na najradosniji hrišćanski praznik - kada je rođen Bogomladenac Hrist, i devojčice rođene drugog dana ovog velikog praznika – na Sabor Presvete Bogorodice, čestitao na „božićnim prinovama“ poželevši im da ih potomci nastave da raduju kao što su to svjim rođenjem na Božić učinili.

Prema rečime doktorke Bogdane Ćike, specijaliste ginekologije i akušerstva, u Porodilištu kraljevačke Opšte bolnice „Studenica“, od početka godine, bila su ukupno 22 porođaja.

„Prvog dana nove godine imali smo tri porođaja - tri devojčice, a to, po narodnom verovanju znači, ove godine neće biti rata. Svi porođaji su protekli uredno, mame i bebe su dobro“, rekla je doktorka Bogdana Ćika izrazivši nadu da će, ako sudimo po januaru, ove godine biti više beba no prethodnih godina.

Grad Kraljevo, pored novogodišnjeg i božićnog darivanja, može da se pohvali brojnim merama kojima se bori za povećanje nataliteta na svojoj teritoriji. U skladu sa ispunjenim uslovima propisanim odlukama, Grad, između ostalog, obezbeđuje jednokratnu novčanu naknadu majkama prvorođenog deteta, kao i novčanu pomoć nezaposlenim porodiljama, jednokratnu novčanu pomoć porodicama sa više dece, omogućava subvencioniranu cenu komunalnih usluga porodicama sa troje i više dece, obezbeđuje sredstva za naknadu dela troškova boravka dece u privatnim vrtićima odnosno subvencioniše privredne subjekte sa svoje teritorije da za decu predškolskog uzrasta njihovih zaposlenih obezbede „svoj“ vrtić, takođe, pomaže parovima da dobiju potomstvo omogućavajući naknadu troškova za vantelesnu oplodnju u Republici Srbiji ali i inostranstvu...



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar